2019-03-07 95 views
日本菜烹調嘅方法千變萬化,其中釜飯係頗具特色之一,有機會到日本一定要去試下而喺香港好少地方有得食釜飯,某日上網見到有介紹位於淘大嘅釜之魂係專門食釜飯嘅,而且價錢不貴,即時勾起心癮要黎品嚐一下!餐廳位於九龍灣淘大花園,相對較為方便,而且舖頭喺正轉角位,十分顯眼食物種類唔算多,所以好快就可以扑鎚!聽講佢嘅招牌菜係鰻魚釜飯,於是我同友人各點左一款唔同嘅鰻魚釜飯,咁就可以試到唔同特色之餘又可以做比較我地分別叫咗金魂同銀魂,即係一款係蒲燒;另一款係白燒。金魂蒲燒鰻魚飯鰻魚面積都幾大而且好厚身,絕對適合愛鰻人士鰻魚肉質鮮嫩,食落有微微嘅魚香鮮味,配上蒲燒鰻魚醬汁同珍珠米,簡直係大滿足滋味!配菜有常見嘅冬菇同一啲粟米蘿蔔片,可以中和一下濃郁的鰻魚味道銀魂白燒鰻魚飯一般人都鍾意食蒲燒鰻魚,其實白燒鰻魚係更加獨特嘅煮法,因為可以直接食到鰻魚嘅最鮮味同質感,難得可以喺香港品嚐到白燒鰻魚,咁當然要試吓啦!白燒鰻魚同蒲燒鰻魚一樣都係十分之大塊而且好厚肉呀!白燒鰻魚因為冇醬汁嘅關係,可以清楚食到鰻魚嘅鮮味,口感軟滑,有種講唔出嘅特別配菜同金魂蒲燒鰻魚飯差唔多,不過多咗一啲紫菜碎,個人覺得呢個飯比較清啲,適合追求

食物種類唔算多,所以好快就可以扑鎚!

我地分別叫咗金魂同銀魂,即係一款係蒲燒;另一款係白燒。

金魂蒲燒鰻魚飯
鰻魚面積都幾大
而且好厚身,絕對適合愛鰻人士

銀魂

銀魂白燒鰻魚飯
,難得可以喺香港品嚐到白燒鰻魚,咁當然要試吓啦!

白燒鰻魚同蒲燒鰻魚一樣都係十分之大塊
而且好厚肉呀!

配菜同金魂蒲燒鰻魚飯差唔多,不過多咗一啲紫菜碎,個人覺得呢個飯比較清啲,適合追求健康嘅人士

茶漬飯
喺香港亦都係一樣好少食到茶漬飯,佢都係一樣日本獨有嘅食法,一於試下加落銀魂白燒鰻魚飯度增添一點滋味

職員會煲熱啲湯然後加入釜飯裡面,臺上面仲會講解食法,相當細心
湯嘅味道十分清甜,個人覺得呢個食法更可以提升食物嘅味道

茶漬飯

除咗熱湯,茶漬飯仲配有紫菜碎, Wasabi同埋一啲飯素,為茶漬飯增加唔少風味

前菜不過不失

麵豉湯亦正常味道不過都幾大碗

紫色力量
呢杯叫做紫色力量嘅特飲,含有豐富嘅材料包括藍莓、香蕉、紫薯等等,聽個名都覺得夠晒powerful
飲落一啲都唔甜,反而好清新
每一啖都有淡淡嘅紫薯同香蕉味,係可以一試嘅飲品

店內人頭湧湧,一般都要等一陣先可以入座,要食好野記得早啲黎啦
2019-03-04
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$177 (Dinner)
銀魂