2022-06-15 241 views
估唔到香港都可以食到以色列菜😛 呢間位於荃灣嘅地中海餐廳😋,提供多款地道中東風味菜式😍 例如中東米飯,意粉,薄餅,蔬菜球,肉串等應有盡有🍝 仲有特色飲品,健康之選🥒 素食之選🥗 同甜品添🥧 裝修主要以湖水藍色為主,呈現「地中海」嘅感覺💙 一入去就見到幅好靚嘅花花牆😍~ 仲有其他宗教擺設物放喺旁邊😊 餐廳電視播住聖經詩歌,整體環境十分relax,推介大家(尤其係基督徒😛)同弟兄姊妹嚟打卡chill吓🥰🫕 二人套餐 $368 🥘 是日餐湯(鷹嘴豆湯)鷹嘴豆份量合理,湯底甜甜地幾易入口~🧆 鷹嘴豆蔬菜球波波球外型好似章魚小丸子🤪 外脆內軟,帶有少少香辣味,配埋新鮮嘅沙律菜,芝麻粒同醬汁都幾開胃😍,十分推介!🐟 香酥彼得魚彼得係耶穌所收嘅12位使徒之一,連菜式名都帶有宗教氣氛非常特別有趣😗 魚皮煎到十分香脆,可以連骨帶肉食😱 而且魚肉仍然保持到鮮甜同嫩滑,好有驚喜🫣🥚 水波蛋阿拉伯肉醬中東米飯中東米粒比一般米飯較長條型而且更有咬口🤩 阿拉伯肉醬帶有獨特嘅香料😍,十分惹味🙈 配埋水波蛋食都幾match!🍌 地中海酥脆香蕉炸香蕉外脆內軟😛 香香甜甜,完全唔覺得油膩🤣 而且入面竟然有糯米😱 超有驚喜

🫕 二人套餐 $368

🥘 是日餐湯(鷹嘴豆湯)
鷹嘴豆份量合理,湯底甜甜地幾易入口~

是日餐湯

🧆 鷹嘴豆蔬菜球
鷹嘴豆蔬菜球

🐟 香酥彼得魚
香酥彼得魚

🥚 水波蛋阿拉伯肉醬中東米飯
水波蛋阿拉伯肉醬中東米飯

🍌 地中海酥脆香蕉
炸香蕉外脆內軟😛 香香甜甜,完全唔覺得油膩🤣 而且入面竟然有糯米😱 超有驚喜~ 加埋開心果碎,蜜糖🍯 同芝麻醬,極度推介💖

🌱 鮮薄荷檸檬汁
以色列嘅傳統飲品🤤 採用咗新鮮薄荷葉同檸檬而成🍋 十分無敵清新,非常值得一試!

🍹 熱檸檬茶
溫度夠熱,味道正常發揮😬
鮮薄荷檸檬汁  +  熱檸檬茶

是日餐湯