2014-09-24
位於尖沙咀K11的星巴克係8月開幕喇,話雖尖咀已經好多分店,不過真係唔夠的啦,有好幾間店更全天候多人,想搵個靚位坐都唔得呢,雖然呢間分店唔大坐位又唔多,係一眼睇哂咯,不過就比較遠離尖咀中心,所以都算較少人來到呢到,平日晚上來就最好不過喇。而店內有部分裝潢由畫家親自於現場繪畫,果然貫徹K11藝術先行。檸檬薑味芒果啫喱汽滋樂 Lemon Ginger with Mango Jelly (T $39)Fizzio™改左個中文名叫汽滋樂....的確有點奇怪,簡單來講就係梳打水加生果啫喱喇,今回推出有3款口味:檸檬薑味杧果啫喱、檸檬芙蓉花啫喱及乳酸杧果啫喱,我鍾意檸檬,當然揀左<檸檬薑味芒果啫喱>試下啦。中見佢沖調時唔係用手調喎,而係放入一新專用機,相信係打D汽入裡面用的,第一啖飲落都幾有汽,不過好快就走哂汽了;檸檬薑味偏啖啫,芒果啫喱就極有豐富芒果味,呢杯還可啦。薯蓉牛肉批 Shepherd's Pie ($29)呢個都唔係第一次推出架喇,不過今次就同之前點分喇,起碼外貌係靚仔左嘅。叫職員烤濃少少,批面的薯蓉帶點香脆燶燶地,好食;牛肉感覺有點似咖啡牛肉包的餡味,都唔錯噃,批底普通喇。馥莓蛋糕
中見佢沖調時唔係用手調喎,而係放入一新專用機,相信係打D汽入裡面用的,第一啖飲落都幾有汽,不過好快就走哂汽了;檸檬薑味偏啖啫,芒果啫喱就極有豐富芒果味,呢杯還可啦。 薯蓉牛肉批 Shepherd's Pie ($29)
叫職員烤濃少少,批面的薯蓉帶點香脆燶燶地,好食;牛肉感覺有點似咖啡牛肉包的餡味,都唔錯噃,批底普通喇。 馥莓蛋糕 Very Berry Loaf Cake ($26)
蛋糕中間有整粒藍莓和士多啤梨醬,甜甜酸酸,蛋糕唔太濕潤偏乾,不過連同莓粒一切食濕度剛本嘅。 煙三文魚多穀牛角包 Smoked Salmon Multigrain Croissant ($33)
其實本身$18個的多穀牛角包加左好多穀物,雖然冇哂牛油香又唔會瘦D,但翻烤後包及面層的亞麻籽、燕麥、葵花籽外脆內軟已經好食,不過加多了大大片的煙三文魚即時覺得升級左,煙三文魚本身已經夠濃郁,底下塗抹薄薄一層紫洋蔥蛋沙律,好味。