係日本食拉麵,只求食每個地方正宗地道,但係香港,就為求食每間拉麵店既招牌~今日偶然行過佐敦,見到有店叫做【函館元祖北海道拉麵】北海道拉麵主要為味噌和醬油為主,果然不出我所料,拉麵店入面都以味噌同醬油拉麵為主流。雖然店入面地方唔算好大,又無其他拉麵店以吧枱為主既設計,但可以睇得出想以居酒屋為目標所發展。好,入返正題~佢地既拉麵有好多選擇,有味噌,地獄,味噌芝士...等等,幾多新款式既拉麵我最後點左濃厚味噌拉麵,再加小食 章魚小丸子拉麵外貌都好令,加上標榜使用日本雞蛋,睇得出有半熟雞蛋形態,但我試左第一口,感覺有少少怪...最後都食哂成個,係有少少怪味...🤨拉麵食得出幼細彈牙,但質感同出面包裝拉麵差唔多~叉燒肥瘦都適可,味道較一般。最後來左個章魚燒 加25蚊有3粒,雖然只係想試一試,加上外表賣相好吸引,但食落去入面有d未熟lo總括來說:拉麵比較一般,可能初初營業嘗未熟手,章魚燒係有少少失望,今次只係想比(一般)水平,但過一排我會再黎試一試,始終新店剛營業,質素會比主店有分別,係正常表現,所以我會比多次機會佢地😁
係日本食拉麵,只求食每個地方正宗地道,
但係香港,就為求食每間拉麵店既招牌~

今日偶然行過佐敦,見到有店叫做【函館元祖北海道拉麵】

好,入返正題~

我最後點左濃厚味噌拉麵,再加小食 章魚小丸子

拉麵食得出幼細彈牙,但質感同出面包裝拉麵差唔多~

叉燒肥瘦都適可,味道較一般。

2018-10-09
  • 濃厚味噌拉麵