2018-10-14
見到推介有間南洋菜餐廳係加拿芬廣場開張, 同友人三個人去試吓新野. 雖則星期五晚但唔難訂位, 係樓下有兩位著南洋衫的promoter 派Coupon, 原來玩遊戲仲可以有半價. 我地點左兩個前菜,一隻黑胡椒蟹,再加佢主打既「龍虎燴」, 見個名咁得意, 而且玩個快GAME 就有半價, 好鬼抵, 所以試吓. 見餐牌話南洋菜原來係中菜分支, 以前的中國人到東南亞打亞居住, 之後留落唻將中菜改良, 加入大量香料, 所以亦都經想以海鮮入饌. - 試左個「冰鎮苦瓜」加上桂花蜜, 又爽又甜, 一 D 都唔苦, 幾得意- 叫左隻「星州黑胡椒蟹」, 炒法好特別, 黑胡椒氣味香濃, 唔似平時避風塘炒咁油, 又唔辣, 好好送飯. 平時食隻咁大既蟹起碼要6-700, 但係呢到係定價, 斤二重只係$368, 我以為自己睇錯仲問佢地, 侍應話起碼1.2KG, 有重無輕~- 呢個菜叫「四大天王」, 原來係四種菜蔬包括茄子, 秋葵等等, 都係香辣氣味- 主角係「龍虎燴」, 即係有蟹有蝦, 裡面仲有魚, 鮮魷, 蛤蜊, 個湯好濃好鬼甜!佢仲有米線係裡面, 不過我飲湯飲左三碗, 好堅。玩佢個網上GAME 然後POST 係
- 主角係「龍虎燴」, 即係有蟹有蝦, 裡面仲有魚, 鮮魷, 蛤蜊, 個湯好濃好鬼甜!佢仲有米線係裡面, 不過我飲湯飲左三碗, 好堅。玩佢個網上GAME 然後POST 係面書就可以半價, 即係二百幾蚊, 足四人份量, 絶對物超所值。
冰鎮苦瓜
星州黑胡椒蟹