2013-01-29
其中一位朋友要食素, 諗起哩間有新式素食, 就決定訂位試下打電話BOOK枱時梗係問定有咩要留定先有得食, 店員介紹椰青盅湯(個名唔太記得),$38一個, 我諗住可能好細個, 洗唔洗一人一個, 但又怕唔好飲, 最後留左2個(我地4個人) 好采只係留2個, 4個人每人都可以飲2細碗, 不出黎已經好香椰子味, 味道好清香, 因為冇肉始終唔會話好甜, 但我地都好鍾意係門口見到張相好似好吸引, 係用菇整既, 但唔係太覺得有陳皮味哩個三色椒裡面有苦瓜, 我本身唔係太鍾意食, 但都食到, 佢冇出面XO醬炒果D咁野味, 可能始終食慣有D肉味個樣我以為係茄子, 一入口勁似食緊魚, 個汁酸甜適中可以叫碗白飯送都得味道似玉子豆腐, 加蔥煎香外層, 又香又滑最後講下哩杯茶, 應該係玄米茶, 襯熱飲好香架, 不過個茶壺設計真係差D, 好易倒到成枱都係, 就算好小心都會倒瀉每款食物都感覺好用心, 唔係食素既人都可以一試
$38一個, 我諗住可能好細個, 洗唔洗一人一個, 但又怕唔好飲, 最後留左2個(我地4個人) 好采只係留2個, 4個人每人都可以飲2細碗, 不出黎已經好香椰子味, 味道好清香, 因為冇肉始終唔會話好甜, 但我地都好鍾意 係門口見到張相好似好吸引, 係用菇整既, 但唔係太覺得有陳皮味 哩個三色椒裡面有苦瓜, 我本身唔係太鍾意食, 但都食到, 佢冇出面XO醬炒果D咁野味, 可能始終食慣有D肉味 個樣我以為係茄子, 一入口勁似食緊魚, 個汁酸甜適中可以叫碗白飯送都得 味道似玉子豆腐, 加蔥煎香外層, 又香又滑 最後講下哩杯茶, 應該係玄米茶, 襯熱飲好香架, 不過個茶壺設計真係差D, 好易倒到成枱都係, 就算好小心都會倒瀉
每款食物都感覺好用心, 唔係食素既人都可以一試