2016-11-20 119 views
日前為咗同多年好友慶祝生日,特登去元朗試一間新開嘅美式餐廳ACHACHA。原本好怕係元朗食野,啲街條條都差唔多咁,而且食肆又多人又迫,好彩佢都唔算難搵。訂枱時話係ANNA餐廳附近,立即知係邊﹗哈哈估唔到入到去呢間餐廳又坐得幾舒服,雖然地方唔大,但好「骨指」。最鍾意佢牆上嘅粉筆壁畫,帶點歐陸風情咁,啱晒教美術嘅壽星女﹗好可惜壽星女份工好鬼「正經」,話我攞住部電話周圍影好「港女」,怕俾佢嘅學生家長見到唔多好,唔俾我影,所以冇得影。好唔俾我影牆,咁我唯有影食物囉﹗我同朋友叫咗兩份set,壽星女食羊,我食牛我叫咗餐廳嘅chef recommend $238餐,都唔錯,我鍾意食生生地,5成熟啱啱好塊牛都幾嫰,朋友唔鍾意點汁食,佢就話淡咗啲,但由於我係「汁怪」,點住汁食味道啱啱好﹗不過最有驚喜係佢叫嘅羊架,超正羊架上滿佈醃料,好入味而且又唔「蘇」,最最最鍾意係佢個配菜紫薯蓉,好味到極點,又CREAMY又有薯味,超香超滑,好似食緊雪糕咁,真係可以一人食一個當甜品。好可惜由於叫咗兩份扒餐,所以食唔落甜品,我見隔離枱份甜品好似好正咁﹗不過放心,為咗個紫薯蓉,我一定會ENCORE呢間餐廳,到時必定留肚食多

我同朋友叫咗兩份set,壽星女食羊,我食牛
不過最有驚喜係佢叫嘅羊架,超正
好可惜由於叫咗兩份扒餐,所以食唔落甜品,我見隔離枱份甜品好似好正咁﹗不過放心,為咗個紫薯蓉,我一定會ENCORE呢間餐廳,到時必定留肚食多個薯蓉同甜品