2022-09-13 148 views
呢排返公司成日見到有個女同事食poke bowl,睇落好豐富但又好似好健康咁,我又跟風試下🤣 Poke Bowl中文係美式魚生蓋飯,意思係將一口大小嘅魚生同蔬菜放喺飯上面,再用醬料撈嚟食,比起日式嘅魚生飯會多啲唔同味道嘅醬料,飯底亦都可以自由配搭糙米飯或者蔬菜,比食白飯更加健康!和風組合Classic Combo $89 (追加半份魚生+$18)🥗呢個和風組合係預設咗嘅set,入面本身已經包咗三文魚同埋吞拿魚,但由於同事超級鍾意食吞拿魚,佢竟然再追加半份煙熏油辣味吞拿魚🤣🤣 佢3款魚生都係唔同醬料,加埋下面綠色嘅豆做配菜,成碗都色彩繽紛睇見都想食😍D.I.Y自選$90 (追加半份魚生+$18, 套餐+$25)🥗餐牌上真係花多眼亂,有10幾款已經係佢拼好咗嘅,但因為我想make sure啊每樣嘢都係我想食嘅配搭,我就揀咗自選餐,可以自選魚生,配菜,以及個base😋 魚生我揀咗辣味三文魚,香草芥末大蝦,追加半分蒜油八爪魚,每樣都好新鮮而且撈埋啲將好惹味😎 配菜就揀咗蛋黃組合,入面有青瓜同埋菠蘿,用蛋黃醬撈埋幾清新。至於個base我揀咗最邪惡嘅撈烏冬,烏冬係稻庭烏冬,所以非常煙靭有咬口,係高

餐牌上真係花多眼亂,有10幾款已經係佢拼好咗嘅,但因為我想make sure啊每樣嘢都係我想食嘅配搭,我就揀咗自選餐,可以自選魚生,配菜,以及個base😋 魚生我揀咗辣味三文魚,香草芥末大蝦,追加半分蒜油八爪魚,每樣都好新鮮而且撈埋啲將好惹味😎 配菜就揀咗蛋黃組合,入面有青瓜同埋菠蘿,用蛋黃醬撈埋幾清新。至於個base我揀咗最邪惡嘅撈烏冬,烏冬係稻庭烏冬,所以非常煙靭有咬口,係高質嘅撈烏冬👍🏼

套餐可以加$25 ,包左溫泉蛋,昆布湯同埋甜品,溫泉蛋用嚟撈埋個烏冬,係好正嘅配搭😌 甜品我哋今次有朱古力泡芙,雖然外賣拎到返去已經淋左,但入邊嘅朱古力醬都好好食,唔會太甜😀

今次我同同事都係叫左撈烏冬,份量非常足夠食到飽飽,下次有機會要試埋佢哋嘅糙米飯,應該咁先至可以真正做到減肥嘅效果🤣🤣🤣

TakeAway