2022-04-01
今日專程去到位於西營盤一間以熟成魚作主打的日本餐廳,入到店舖裝修以木系為主,感覺光猛舒服,座位大約只有十多個圍住吧枱坐,Book位之前要預留按金留位!師傅先打完招呼之後開始呈上美食😋富山 螢光魷魚🦑-魷魚爽口醬汁特別之處用了魷魚的內臟,所以醬汁帶點鹹香味道,幾特別!北海道 蝦夷鮑魚-鮑魚軟淋,用鮑魚肝做醬汁,原汁原味,鮮味十足!北海道 鮟鱇魚肝-魚肝的口感好似食緊鵝肝一樣咁Creamy, 鮟鱇魚肝的味道會比較濃郁👍北海道 紫雲丹-高質的海膽超鮮甜幼滑,海膽帶有海水味,真係非常享受,配上海膽嘅紫菜都係相當之高質,好爽脆!宮崎青瓜 青森大根 昆布醋漬-食熟成魚之前師傅會安排漬物,清一清味蕾再品嚐美食👍愛媛 蜜柑鯛 熟成19日-放入口慢慢品嚐,有果香味道帶點陳皮味!三重 鰤魚 熟成25日-油份比較多熟成後,魚的魚味濃郁甘香帶點牛油味😋北海道噴火灣 櫻鱒 熟成28日-肉質比較結實,煙熏味香濃,口味較重!舞茸 鳥貝 茶碗蒸-熱辣辣的茶碗蒸除了舞蹈茸,加入了自家製熟成烏魚子,食到啖啖的鹹香味👍三陸 冠雪蠔-用上日式酸汁啫喱,鮮味爽口。食得出非常新鮮又Juice,每一啖都好滿足!青森三厩 大拖羅 熟
師傅先打完招呼之後開始呈上美食😋
青森三厩 大拖羅 熟成2個月-大拖羅味道細膩,但經過熟成處理,風味會截然不同!
青森三厩 中拖羅 醬油漬 熟成2個月-魚的質感仍然非常有彈性,經過熟成魚的味道濃郁鮮味澎湃!
長崎 喉黑 熟成14日-提升魚味同魚肉更軟嫩。
沖繩 水雲-屬於海藻類,味道酸酸地,口感豐富😋
北海道苫小牧 活北寄貝-加入喜馬拉雅山岩鹽帶出清甜味道。
北海道 沙甸魚 熟成10日-沙甸魚色澤新鮮充滿魚脂油份,熟成後魚味突出無腥味😋
愛媛 鯛魚白子-酸汁的開胃酸味道連同白子一齊食,有入口即溶鮮味爆發嘅感覺😋
魚湯稻庭烏冬-魚湯是我們先前食的刺身魚骨熬成,魚味相當之濃,有魚的鮮味,加入烏冬食唔停口!
熊本 赤肉蜜瓜-最後食埋甜品,蜜瓜清甜好清新,這一餐非常滿足😋