2019-07-13
餐廳設計同平時嘅Omakase setting 有啲唔同。除咗有bar 枱之外,仲有好多好似平時食日本菜嘅餐枱,可以坐得舒舒服服咁食Omakase 不過呢到原來除咗Omakase, 仲有得散叫日本菜架,下次可以試吓講返個Omakase 先... 一坐低就有一盤靚sake 杯俾你揀,原來係用黎飲櫻花茶架 🍶糖心蛋鴨胸一上枱嘅時候已經好吸晴 店員會係你面前打開個蓋,製造煙霧嘅效果。等啲煙霧散咗,就會見到一碟擺得好靚嘅鳥巢... 上面就係糖心蛋鴨胸啦! 一切開,蛋黃呈現綿密的膏狀,中心有少少液狀,唔會煮得過熟 👍 個鴨胸肉都好嫩,肥瘦比例都岩岩好梅酒沙冰清清甜甜,可以清一清個味蕾,準備食下一道菜牛油果tataki廚師將幾種唔同嘅魚生切粒 (食到三文魚,池魚,魷魚) 加落攪溶咗嘅牛油果入面, 好creamy. 呢個食法都好特別,仲要配合埋大部分女仔都鍾意嘅牛油果,感覺好似好健康 和牛牛尾骨湯+木魚花好有心思嘅presentation. 餐廳用咗沖咖啡個啲壼煲滾啲湯,當到咗適當溫度,啲湯會自己沖上上面個格,加埋啲木魚花,filter 完再落返下面個壺 😱 呢個程序仲隔埋油架,好方便. 將啲湯倒
糖心蛋鴨胸
梅酒沙冰
清清甜甜,可以清一清個味蕾,準備食下一道菜
牛油果tataki
和牛牛尾骨湯+木魚花
好有心思嘅presentation. 餐廳用咗沖咖啡個啲壼煲滾啲湯,當到咗適當溫度,啲湯會自己沖上上面個格,加埋啲木魚花,filter 完再落返下面個壺 😱 呢個程序仲隔埋油架,好方便. 將啲湯倒落啲湯料到一齊飲 (和牛,和牛牛尾骨,同蓮藕)... 牛尾骨煲得好淋,但仲保持到啲牛味,蓮藕就好爽脆 👍
炆豚肉配天婦羅
上菜嘅時候有少少感覺似中菜... 不過加埋天婦羅,個感覺又幾唔同喎。豚肉炆得好淋好入味,加埋啲甜甜地嘅汁,連天婦羅都唔洗再點其他醬汁
南瓜糯米包, 黑松露, 烏冬湯汁
用木盒形式上菜,好香南瓜味呀 ~ 切開細細件咁食,仲可以點埋啲烏冬汁,令到個糯米包唔會好乾。原來食到中間仲有隻細蝦仔架
柚子沙冰
間場時候出現嘅柚子沙冰,好清新。個人覺得可以再濃味少少, 朋友就話可能整成雪葩會更好
生菜包燒三文魚
呢個係我最鍾意嘅一碟 😊 用咗韓式嘅生菜包idea 去包住一排燒三文魚。三文魚食落好似入口即溶咁,加埋生菜,咬落去唔單只多咗爽脆嘅口感,仲少咗份油膩感。廚師仲落咗啲芝麻醬係入面,大大提升咗呢個三文魚卷嘅質數,好好食!
豆子壽司
朋友個豆子壽司係用黃色米紙包住,感覺好似燒賣 hahha. 米紙本身無咩味,入面就係新鮮嘅蝦壽司
低溫慢燒鵝肝配炸壽司飯
不嬲都以為鵝肝係法國菜,估唔到係呢到都食到。 廚師為咗保留返日本嘅原素,特登配咗個炸壽司飯,再用低溫燒鵝肝,等佢無咁多油
脆脆炸辣吞拿魚卷
少少微辣嘅吞拿魚蓉上面放咗啲春卷皮增加咗啲卜卜脆嘅口感
蟹肉糯米包
廚師介紹呢個構思係原自於食粽嘅idea.. 所以餡料一定要用糯米。將佢連埋黃豆粉(唔肯定係咪咁叫)一齊炸,再用塊葉包住佢,好似個袋仔咁。倒埋啲蟹肉係面,變咗個新式嘅蟹肉壽司
法式燉蛋多士配芝麻/紅豆雪糕
多士烘咗2次,烘到超乾身,超脆口,加埋甜甜地嘅法式燉蛋味道係面。食埋個甜品,好滿足