2017-07-24 561 views
星期六我大女又一次結業禮(真係唔明白點解依家嘅幼稚園點解會有咁多次畢業/結業禮),送左個大女返幼稚園準備好,同老公二人就到青衣城食個早餐先再去表演場地。我地本身打算食下粥咁,但老公話覺得天氣好熱食粥會好辛苦,所以就一路行下睇下有咩啱食。行下行下見到需要重新裝修嘅東海重開,仲cut左部分出黎開左一間叫the story嘅西餐廳,眼見幾得意就決定試下。門口放住一個櫃,入要有唔同嘅包款可供外賣或堂食,聞到好香包味,有法包,貝果同muffin 等。老公叫左烤雞扒炒蛋牛角包,估唔到又幾靚,炒蛋夠滑,烤雞扒肉質夠滑同多肉汁,但當然都係雪雞扒啦,個汁係平時係快餐店食到嘅汁,我都食唔出係咩汁黎。牛角包好鬆軟,皮亦夠酥,牛油味夠重。佢仲有幾片沙律菜配芝麻沙律醬。我叫左個煙三文魚牛角包,牛角包一樣夠牛油味同好鬆軟,皮夠酥,入面有蕃茄,芝士同煙三文魚,煙三文魚只得一片唔夠喉,佢仲加埋配三文魚嘅酸豆(capers),酸豆嘅咸酸配以有油香嘅三文魚就剛好。咖啡杯好可愛,但咖啡就唔多夠香啦。另外仲叫左個藍莓bagel 比細女食,但對細女黎講有點硬同乾,不過都有幾多藍莓係入面,幾香。但食落就唔多夠味啦。另外覺得有趣嘅
烤雞扒配炒蛋牛角包
煙三文魚牛角包
熱咖啡
咖啡杯好可愛,但咖啡就唔多夠香啦。
藍莓貝果
另外覺得有趣嘅係佢係餐廳中有一道門係連住東海酒家,所有熱食都係由東海個邊廚房煮再由侍應穿過度門再拎過黎上檯,感覺好特別。但同時因爲佢地要方便送餐,度門未必時時有關上,就會聽到酒樓嘅茶客飲茶嘅聲音,同埋會有人無視呢度門唔係出口而穿過離開。
烤雞扒配炒蛋牛角包
煙三文魚牛角包