2005-10-25 24 views
鬼佬朋友鐘意食鵝肝,上周六就帶佢o黎試下。我地每人o嗌一個set lunch。餐前麵包非常脆口,又的的式式咁,包唔食滯。朋友對佢o既starter - pate (withtoast) & salad,main course - quiche with foie gras,同dessert - creme brulee 都讚不絕口,我試左d o係個quiche 上面o既鵝肝,的確o係好香,面好脆,我唔好鵝肝(我唔識食),都覺得好味。不過,整體o黎講, 好唔好食真o係要睇你食乜,我個法式芝士洋蔥湯,味道唔係好味又唔係難飲,果塊浮o係湯o既芝士,唔香,無口感,杰杰的,一pat pat 的,唔鐘意。我唔識飲個湯。main 我食cauliflower 同ham, cauliflower 咁整法(加芝士, 忌廉?),我唔覺得味道好過o係屋企就咁炒o黎食, 芝士起唔到咩作用, 擦唔出d咩火花. 火腿ok 啦, 但食食下竟然食到透明包裝袋一角... >_<. 甜品o係朱古力軟心加雲哩拿雪糕, 呢個叫做up to expectation, 好香, texture 好好, 唔過甜, 迷你
toast) & salad,main course - quiche with foie gras,同dessert - creme brulee 都讚不絕口,我試左d o係個quiche 上面o既鵝肝,的確o係好香,面好脆,我唔好鵝肝(我唔識食),都覺得好味。不過,整體o黎講, 好唔好食真o係要睇你食乜,我個法式芝士洋蔥湯,味道唔係好味又唔係難飲,果塊浮o係湯o既芝士,唔香,無口感,杰杰的,一pat pat 的,唔鐘意。我唔識飲個湯。main 我食cauliflower 同ham, cauliflower 咁整法(加芝士, 忌廉?),我唔覺得味道好過o係屋企就咁炒o黎食, 芝士起唔到咩作用, 擦唔出d咩火花. 火腿ok 啦, 但食食下竟然食到透明包裝袋一角... >_<. 甜品o係朱古力軟心加雲哩拿雪糕, 呢個叫做up to expectation, 好香, texture 好好, 唔過甜, 迷你size, 唔會食滯你. 但o係好似唔多夠熱, 擺入口只o係暖.

環境好細, 餐桌僅僅夠擺d野食. 不過氣氛唔錯, 隔著白紗簾望到出面街市(花店, 豬肉檔) 的人間風景, 別有風味. 最impress o既, 當然o係價錢, o係中環o黎講, 抵到爛.