2022-09-29
❀ Maison Meiji #灣仔 ❀❗️別樹一格古代和風餐廳❗️——————————————————最大賣點莫過於充滿古代日本風情嘅裝修,剛開張已經吸引到好多人✨餐廳分為三個區域,分別係必須訂枱嘅喫茶咖啡室、日式酒吧同主要進餐區域。主打加入西式元素嘅和風洋食。午餐時段類似Cafe模式,有午市套餐、小食、甜食、飲品🍵夜晚就走高級少少嘅路線,設有$680/880 tasting menu🥂.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 2 Starters + 1 Main + Pasta/ rice + Dessert $ 680.♥ Starter✦ Surprised Japanese Tomato Salad (4.1/5)✦ Hokkaido Scallop Tartar Elegance (4/5)✦ Waygu Beef Tataki Ponzu Jelly (4/5)✦ Beef and Hiroshima Oyster Roll +$38 (4/5)✦ Grilled Octopus with Red Bell Pepper Coulis (4/5)✦ Pan-seared Foie Gras wit
❗️別樹一格古代和風餐廳❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ Starter
✦ Pan-seared Foie Gras with Caramelised Sweet Potato +$38 (4.3/5)
主要用上日本原產地材料,食材新鮮美味。
必定要加錢嗌鵝肝焦糖蕃薯,鵝肝入口即溶,同香甜嘅番薯異常地夾😆
另外,蕃茄的確名副其實充滿驚喜,一切開有大量蛋醬爆出,加上日本蕃茄真係特別甜,貌似簡單嘅食材但係好好味😚
當然烤八爪魚、火炙和牛、帆立貝他他都唔會令你失望。
♥ Main
✦ Beef Wellington Meiji Style (4.1/5)
非常之精美嘅威靈頓,除咗牛扒之外,牛油香濃嘅酥皮仲包住蔬菜醬、免治肉,口感味道更為豐富🔥
✦ Pan-seared Japanese Pork with Bagna Cauda Sauce (4/5)
平時冇咁鍾意食豬扒,因為擔心會好韌。
但呢個豬扒烹調得恰到好處👌🏻
✦ Kagoshima Waygu Steak (A5) with Cheauteaubriand Sauce +$108 (4/5)
用上鹿兒島和牛,三成熟顏色粉嫩。
油脂唔算超重,勝在唔會太油膩,但口感亦都軟腍。
不過相比起其他菜式就冇乜特別,覺得想食牛扒唔一定要喺呢一間🙈
♥ Pasta/ rice
✦ Omurice with Wagyu Demi-Glace Sauce (4.3/5)
超鍾意呢個和牛蛋包飯🍛
炒蛋滑到不得了,包住嘅並非白飯而係特製蕃茄炒飯。
牛肉燒汁非常香濃,撈埋一齊食真係好好味。
仲有唔少和牛粒添🥰
✦ Classic Mentaiko Pasta (4.2/5)
不過相比之下朋友更鍾意明太子意粉🍝
軟硬度適中意粉配上福岡明太子、紫菜、紫蘇片,鹹香得來充滿鮮味!
♥ Dessert
✦ Matcha Palmier (4.3/5)
超多人大推理蝴蝶酥果然冇令我失望。
夠曬香脆,仲要夾住厚厚且回甘度強嘅抹茶cream😍
真係我食過最出色嘅蝴蝶酥。
✦ Peach Shortcake +$30 (3.8/5)
✦ Strawberry Shortcake +$30 (3.8/5)
另外可以加錢要呢兩款蛋糕🍰
兩款蛋糕嘅層次其實基本上一樣,只係個生果有分別。
蛋糕表面用白朱古力包住,所以比較甜膩,我哋最終搬開咗😂。
裏面主要係海棉蛋糕同埋生果啫喱,不過不失。
覺得唔使加錢要多幾舊蝴蝶酥都仲正。
——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4.4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
菜式嘅味道同食物嘅配搭當然比唔上真正fine dining,但絕對比起一般嘅西餐廳高。而且咁嘅環境裝修絕無僅有✨覺得都係值得一戰嘅餐廳👌🏻不過如果想平啲感受下個環境就食lunch會好啲。