2019-07-06
今日又同朋友去荔枝角D2 place同宇澄軒商場行下,見到呢間拉麵店裝修幾別緻價錢又合理於是入去試試首先我地叫個拉麵先。呢度拉麵選擇好多,款款都好吸引唔知點揀好。最後我地叫左雜錦拉麵,豚軟骨拉麵同埋北海道櫻花蝦拉麵。落單個陣記得揀埋拉麵硬度同埋湯底口味。硬度方面可以揀硬,一般,同埋軟。至於湯底就可以揀鹽味,味噌同埋醬油。一碗拉麵既份量都唔細,豬軟骨同櫻花蝦都好多,好滿足。而小食方面,我地叫左個凍豆腐,佢係將豆腐配上柴魚同日式麻醬,豆腐軟嫩得黎連埋麻醬食真係好夾呢味蟹子沙律既蟹子好足料,沙律醬唔會太酸亦唔會太甜,感覺都既清新我地仲叫埋燒牛舌。薄切牛舌燒到林身易入口,而調味都唔會太重手。仲有點埋日式餃子。呢款日式餃子個皮煎到好酥脆,餡料感覺好豐富,好香口。飲品方面,我地揀左黑糖薑母茶,黑糖同薑既香氣真係令人難以忘懷,飲完好暖身舒服