2017-11-13 182 views
識我都知我無辣不歡,咩辣都想試,尤其四川麻辣。所以一聽到銅鑼灣開左間正宗成都麻辣火鍋,就迫不及待同朋友一齊來試試佢。呢間臥龍正宗成都麻辣火鍋開係洛克道,好易揾,都方便放工可以即刻去。上到去,見到裝修已經覺得間鋪唔簡單!店鋪行中國風,古色古香,給人高貴典雅既感覺。裡面有分半開放的包廂同大廳,坐係包廂入面就好似穿越回到古代一樣,不過我地去到既時候太多人,只可以坐廳T_T。之前食海底撈有圍裙,呢度都有!男士就係超人圖案,女士就係美少女戰士,好盞鬼!呢度既鍋底得兩款選擇:臥龍特色滋補鍋/正宗成都麻辣鍋($138)當然,都可以兩溝變鴛鴦鍋($148)!選擇少係因為主打正宗成都口味,貴精不貴多。鴛鴦鍋($148)出去食成日擔心唔知d火鍋湯底用咩材料,呢度就唔洗驚,全部show曬俾客人睇!個鍋端上來既時候,我哇左出來,一來個鍋好大仲有兩個龍頭係兩邊(超有氣勢),二來麻辣鍋既配料非常多,單係花椒都有三款,聞上去非常香!店員會係我地面前加湯,然後就慢慢煮滿滿既麻辣香料。值得留意既係其實佢中間個滋補鍋都好香(雖然會俾麻辣鍋味道蓋過哈哈)唔食得辣都絕對ok。本地手切黃牛頸脊(細)($188)打邊爐點可以冇牛
識我都知我無辣不歡,咩辣都想試,尤其四川麻辣。

上到去,見到裝修已經覺得間鋪唔簡單!
店鋪行中國風,古色古香,給人高貴典雅既感覺。

之前食海底撈有圍裙,呢度都有!
男士就係超人圖案,女士就係美少女戰士,好盞鬼!

選擇少係因為主打正宗成都口味,貴精不貴多。

鴛鴦鍋
鴛鴦鍋($148)
鴛鴦鍋
店員會係我地面前加湯,然後就慢慢煮滿滿既麻辣香料。

本地手切黃牛頸脊(細)
本地手切黃牛頸脊(細)($188)
打邊爐點可以冇牛!點左呢款店員推介既黃牛頸脊,果然冇介紹錯!
單睇佢鮮紅既賣相已經知道好新鮮,食落肉質結實但唔老。
牛肉切得好薄,放落鍋涮兩涮就食得,非常鮮美。

鴨血
鴨血($68)
食麻辣火鍋識食一定加鴨血!
可以一早放曬落個鍋度,煮耐d更入味。
d鴨血吸收曬麻辣既香味,入口軟滑,唔洗點咬就滑左落喉嚨。

醉海中蝦
醉海中蝦($188)
這個蝦一開始上來時其實有d失望,始終價錢幾貴但份量好少,但食落就知道一分錢一分貨。
d蝦全部放係就入面浸泡住,吸收酒香。
煮完發現隻隻都有橙紅色既蝦膏,而且蝦肉爽口彈牙,絕對係新鮮蝦,如果可以食多幾隻就好。

黃鱔
黃鱔($108)
比較少見麻辣火鍋有得點黃鱔,呢度既鱔係肉質厚身結實個種,幾有咬口,但我個人比較鍾意肉質軟爛既黃鱔。

手工丸
手工丸($68)
d丸因為係手工製作,所以每一粒都好彈牙,大大粒,冇偷工減料。

價錢黎講呢間麻辣火鍋算偏貴,但見到佢地係食材方面交出相當既質素,都叫做物有所值。
而且佢地個麻辣鍋真係食得好刺激,越煮越辣!鍾意食麻辣既朋友,可以黎試下菊花爆開既感覺!
Type of Meal
Dinner
鴛鴦鍋
本地手切黃牛頸脊(細)
鴨血
手工丸