2024-06-12
今日行開新都會,見鮮芋仙冇人,就第一時間想試吓!原本心情好好嘅。。。因為我今日去shopping,所以左一袋右一袋,見店內冇人就想坐咗入去擺低啲嘢先,再諗吓食乜咁啦!點知行到坐位前就俾個店員截住咗,話要點咗餐先好入嚟,我見店內冇人,問一個去點得唔得,佢就話:唔得,要點咗先可以入座。無語!但如果規矩係咁冇都辦法。點知,點完餐坐低後,見到4-5個外國人走入嚟坐低,店員冇截人之外,仲好好服務咁俾個餐牌佢哋慢慢睇。咦?咪即係差別對待囉!講返食物質素,今次點咗佢嘅招牌 --- 布丁Q麻糬牛奶冰。一上枱只見一座冰山。兩個人絕對食唔晒!座冰山係冬瓜茶味(個人覺得),上面有奶茶布丁+雲妮嗱雪糕+勁多珍珠,再淋上花奶,焦糖漿。口感豐富,味道討好。味道方面,刨冰本身唔算好甜,冰粒都幾粗吓,個人鍾意綿綿冰多啲。而珍珠QQ彈彈,奶茶布丁茶味濃郁,互相配合得幾好。雲妮嗱雪糕屬平價貨,非常一般。兩個人奮力食咗差不多30分鐘先食晒,食完凍到打冷震🥶,建議叫返杯薑母熱飲舒緩一下。另外,我哋又叫咗一杯芋圓冬瓜茶。味道清爽,甜度偏甜。芋圓細細粒,好有咬口。可惜我哋唔係叫熱飲,食完刨冰真係雪上加霜。🥶