2023-08-09
都市人工作煩囂,生活節奏急促,放假特別想搵間有特色嘅餐廳chill下😌 去到位於科學園嘅「農」空間寬敞舒適,位於噴水池前,水聲潺潺,配合綠化嘅環境,景觀令人心礦神怡☀️ 室外有一排戶外嘅座位,別具特色!! 爆汁乳鴿1隻每2位客人就送1隻爆汁乳鴿($68) 顧名思義,乳鴿皮薄肉嫩,肉汁豐腴,好惹味食唔停口🤣忍唔住encore左1隻!! 口水彈蛋$48鵪鶉蛋嘅蛋黃流心,被半透明嘅啫喱狀蛋白包裹住,別出心栽嘅賣相🤩 配上麻辣惹味口水醬汁,相信嗜辣嘅朋友仔會食到停唔到🌶️火雲叉燒 $238以西班牙黑毛豬梅頭肉製成,燒叉燒嘅程度恰到好處,唔會太燶🔥 肉汁豐腴,口感嫩滑,令人食指大動!! 烈焰波蘿炒飯$128店員先將原個菠蘿放置喺鐵造雕花架上,亦將蠟塗於菠蘿嘅外皮上,之後點火🔥"火焰菠蘿" 影相好靚好誇張,打卡一流!! 熄火後,打開菠蘿蓋,瑤柱菠蘿蛋白炒飯嘅香氣溢出,食落粒粒分明,菠蘿味濃郁又唔會酸👍鴛鴦薯酥 $48外表酷似紫薯,啱曬我依個🍠控。咬落酥脆可口,外脆內軟,滿滿綿滑嘅蕃薯蓉,真心好好食🥹氣鍋雞 $78奶白色嘅氣鍋椰子雞湯,飲落湯頭鮮甜,椰子、雞肉嘅味道相輔相承,温順不油膩,絕對係十分暖胃令
爆汁乳鴿1隻
口水彈蛋$48
火雲叉燒 $238
烈焰波蘿炒飯$128
鴛鴦薯酥 $48
氣鍋雞 $78
奶白色嘅氣鍋椰子雞湯,飲落湯頭鮮甜,椰子、雞肉嘅味道相輔相承,温順不油膩,絕對係十分暖胃令人舒服嘅補身湯👍
蓮藕蝦堡 $88
由一層蓮藕一層蝦餅整成,蓮藕每塊都有絲,爽脆清甜🙌🏻 蝦餅加咗黑松露,又香又惹味,配上甜甜嘅醬汁,撈飯一流!!
盆栽冰菜 $58
擺盤似足一個盤栽,冰菜色澤亮麗翠綠,食落口感爽脆🥬 第一次食印象難忘, 配以醒胃嘅胡麻醬汁,好適合宜家咁熱嘅天氣食!!
素炒淮山 $68
估唔到炒淮山可以咁好食,鮮淮山配上紫淮山,除咗顏色好看,仲好有營養,補陰生津👍
甜品
貓山王榴槤 $42
好精細嘅榴槤造形,十分吸睛!! 喜歡榴槤嘅朋友仔一定不能錯過,因為貓山王真係並非浪得虛名,好香濃每啖都係享受😎
BB雞$49
雞仔嘅外形可愛有趣,裡面係蛋黃味濃郁嘅流心奶皇,比傳統奶皇包多10 個趣🐤