去品嚐omakase多數會到中環、CWB或尖沙咀鮨店,原來北角有間別具風味的日式小店,點解會嚟?事源有同事食過讚口不絕,講我心郁郁忍唔住book位嚟食廚師發辦探過究竟。地點其實就腳,北角站A2出口唔駛兩分鐘就到。當晚全店12個位座無虛席、聽到客人對話得知當中不乏回頭客嚟捧場、口碑幾正面漬物紫紅色紅酒蕎頭和牛蒡分小碟上,我encore咗兩次!蕎頭酸酸甜甜酒味不濃好醒胃,自家醃漬牛蒡有啲鹹前菜豆腐呈腐竹狀幾幼滑,配粉紅蓮藕、水雲、酸蘿蔔等賣相詩意,淮山口感爽脆小長井生蠔聽Ivan師傅講係嚟自九洲,蠔味幾清甜爽脆、伴以柚子醋汁、葡萄蓉海藻等,入口creamy得嚟帶微微金屬味aftertaste螢光魷魚幾特別燒得唔錯,bb魷魚身咬落如膏狀質感有陣蛋黃香,配埋莓汁好清香目仁奈時令九洲白身魚口感軟韌適中,入口先清淡後魚味慢慢沁出,配蔥和蘿蔔蓉一齊食後韻香甜宮城帆立貝刨上柚子皮岩鹽等調味,帶子口感鮮甜爽脆,冰感重冰見寒鰤按師傅介紹這魚是野生級數媲美拖羅,入口的確油脂豐富,配七彩芝麻尤其香口,個人覺得魚味較淡太刀魚見住師傅炙燒魚片,迫出魚脂香外令魚肉更具酥鬆纖維口感,佐以三升漬、京蔥、辣椒等魚味加倍濃

漬物

前菜

小長井生蠔

螢光魷魚

宮城帆立貝
刨上柚子皮岩鹽等調味,帶子口感鮮甜爽脆,冰感重

太刀魚
見住師傅炙燒魚片,迫出魚脂香外令魚肉更具酥鬆纖維口感,佐以三升漬、京蔥、辣椒等魚味加倍濃厚

磯煮鮑魚
慢煮幾個鐘的南非鮑魚用醬汁浸過夜果然軟腍彈牙又入味、口感十足,配甘香濃郁嘅鮑魚肝醬,次序是先食鮑魚後食鹹鮮蘿蔔。菜式我之前喺其他餐廳食過,呢間嘅水準有過之而無不及

滑子菇湯
食過多道魚鮮刺身後來碗熱湯清醒味覺、跟住預備食壽司喇。滑子菇名乎其實口感滑潺潺,配料有海帶湯頭清甜

蜜柑鯛
呢種魚係以蜜柑飼養。師傅燒紅網熏這北海道深海池魚、魚片散發著濃郁煙燻香,後韻有種像陳皮香氣,肉質爽口香甜,口感細緻帶有奶油香

腦天
屬於拖羅稀少刁鑽部位,亦即是魚額頭、一條魚只有兩片,有幸食到因為唔一定有貨。入口如海棉般軟滑、油脂豐潤甘香

生死戀
個名好爆!以赤身、炙燒拖羅配紫蘇葉,用上等超脆紫菜包裹嚟食,魚片油香儘出甘香回味

甜蝦
蝦頭膏醬是亮點、umami勁鮮味,甜蝦膠質重黏口creamy

北海道小村黃海膽
外觀完整的海膽鮮美有蛋黃香,舍利有微溫酸度適中

秋葉原松葉蟹烏冬
頂端一拙松葉蟹肉頗鮮甜、湯頭清澈,麵質煙韌

綠茶/焦糖蕨餅
傳統日式和菓子,清涼Q彈的冰鎮口感非常治癒

餐廳為每枱客送上【東洋美人】雄町清酒,飲落fruity有清新香醇梨子味後韻乾淨,每當吃魚鮮時再呷一口清酒、口腔內餘韻甘甜

店主親自落場和職員招呼客人氣氛熱鬧