2017-09-05 413 views
今晚來到荃灣,行過以變形金剛為主題的博派麵館,因為晚飯時間,入去試試,鋪面唔係好大,有十幾個座位,好多裝飾都係變形金剛的公仔。雖然食物選擇不算很多,不過見餐牌上表明湯底是煲足八小時,女侍應解釋湯底分魚湯、骨湯,魚湯煲二小時,骨湯煲八小時,而魚湯配海鮮,骨湯配肉類。我們點了一個魚咀魚鰾湯粉絲($68),和一個蝦腐綾魚餅湯粉絲($68)。魚咀魚鰾湯粉絲,魚咀和魚鰾都很新鮮,沒有鯹味,只有魚的鮮味,至於魚湯㡳,又沒有薑和胡椒味,就好香魚味。蝦腐綾魚餅湯粉絲,蝦膠溝落蛋白而成,蝦腐好似魚腐咁淋身,蝦味豐富,綾魚餅煎過,仲加咗些煙肉係𥚃面,再好味些。脆炸珍珠奶茶($32),外皮炸得好脆,如果唔點鍊奶仲食到奶茶味,呢個可以當飯後甜品。涼拌雞翼尖($26),用炸過蒜粒伴上,都算可以。芝士薯蓉燒蕃茄($26),蕃茄包住薯蓉,好似番茄薯仔湯的另一板本,不過都幾好味。店內有一特辣辣椒油,真係一滴已經好辣,我用來點蝦腐,就覺得頭頂,有股熱流衝上去,原來係用魔鬼椒秘製而成,雖然辣不過好香,唔會死辣,建議大家試少少😋😋😋😋,仲可以買走。

魚咀魚鰾湯粉絲

蝦腐綾魚餅湯粉絲

脆炸珍珠奶茶

涼拌雞翼尖($26),用炸過蒜粒伴上,都算可以。
涼拌雞翼尖

芝士薯蓉燒蕃茄