每到初一, 十五都會抽時間陪女朋友食素, 而食過九龍咁多間齋舖, 最喜歡就係大中華, 年紀大了, 不再像以前餐餐肉, 間中吃素, 感覺好像健康點, 講老實, 真正的齋菜我又不太喜歡, 反而現時這些FUSION 素菜式就合我口味, 滿足到我質感, 味道上要求, 同時亦不乏健康.有朋友說你食這些什麼仿豬扒, 仿大腸, 倒不如吃真的! "老友, 有額至得GA! 仲後生咩? 鬼唔知真GE好食咩!"呢日剛好舊曆十五, 我, 女朋友同友人一行8人訂了枱, 因為女友經常到此店, 而其它朋友亦未試過.所以全程由她來發板:餐前必點之選, 陳醋木耳真的非常醒胃, 完全為之後的一輪菜式打開序幕!  跟外面茶餐廳吃的沒倆樣, 有些不同的是較少油乾身!外表好清新好吸引, 一道頗考手工菜或. 味道亦不錯, 簿簿粉皮包著很多不同的南瓜, 翠玉瓜, 木耳及一些素件, 再以青瓜片做底及加上芡汁. 非常清新!極力握介, 蕃茄鮮甜, 內有雞脾菇粟米再以沙律鋪面焗, 再灑上紫菜碎, PERFECT!很好吃的芥末骨, 大豆纖維弄得像咕嚕豬肉般, 究竟為什麼大豆纖維可以化成這麼多不同的肉食味道, 有趣神奇!食咁多不同的素食, 這

有朋友說你食這些什麼仿豬扒, 仿大腸, 倒不如吃真的!

所以全程由她來發板:
日式雜錦炒烏冬

跟外面茶餐廳吃的沒倆樣, 有些不同的是較少油乾身!
翠肉石榴球
御前一品丸子燒
生炒芥末骨
酥炸紫菜鵝肝卷
食咁多不同的素食, 這一道菜是我吃過的最好的, 裡面的茄子, 紫菜及菇混碎來再炸, 質感比蠔來的沒什分別吧!
白汁海皇麵飽焗飯
嘩! 一個麵包包住一個咖哩素炒飯, 面頭再加上一個白汁海皇焗, 真係無得頂, 但叫呢個飯已經可以填飽2個人了!
肉丸雜菜煲
素肉丸質感一般. 貪佢有雜菜及新鮮.
棒棒芝麻雞
素雞棒滿佈芝麻炸起, 再配這個甜酸醬, 一定為這些喜歡香口的朋友帶來喜悅, 不過我就覺得熱氣了點!

根本上8人是解決不了以上菜式, 所以一友人亦將之打包帶走, 再食埋附送的糖水, 真的無話可說了!

再加上女友有9折咭, 埋單每人都唔駛$100, 非常抵食!
2013-08-21
$90 (Dinner)
御前一品丸子燒
生炒芥末骨