2019-05-25
觀塘有好多日本餐廳,呢日放假特別過黎搵舊同事食飯,佢帶左我黎自己成日去的呢間餐廳北海道海膽油甘魚爆丼 $118朋友叫左呢個魚生飯食,原來都幾豐富,一碗飯裡面有超多海鮮:油甘魚、蔥油甘魚、海膽、蟹籽。油甘魚油脂豐腴,加上每件都好厚,咬落去真係啖啖肉,一D都唔腥,蔥油甘魚配飯令到飯粒更香糯,不過我自己就鐘意佢有成格海膽,依然保持到海水感。大和牛肉 $78呢個便當份量都幾大,珍珠米好香米飯味,唔會太林,撈埋醃得好入味嘅牛肉食剛剛好,越食越開胃,牛肉醬汁帶少少甜味,洋蔥先係重點,加埋滑滑豆腐前菜同埋香脆爆汁嘅餃子,滿足曬唔同方面嘅要求!吉列廣島蠔 $18午市可以用優惠價點小食,我地叫左吉列廣島蠔,一人一隻剛剛好~外層鬆脆唔掛油,加上唔係好厚,所以裡面係大size的蠔,保留到蠔嘅鮮味唔會乾爭爭,唔點醬食都無問題~
北海道海膽油甘魚爆丼 $118
大和牛肉 $78