2020-03-08
肺炎疫症令到連旅行都要無限期delay, 唯有同朋友留係香港食餐飯gathering補數啦! 尖沙咀厚福街係美食集中地, 特別係H8整座都係新興食肆, 其中一間餐廳名字幾有趣, 好奇上去望望。正好12點左右剛營業, 看看menu剛巧有lunch-set供應, 價錢不太貴, 就入去試試。餐廳內天花上掛了多把油紙傘, 牆上更貼了不少清酒招紙, 佈置很有日系氣氛。我就揀左【漁師特選刺身定食】HK$158定食包括有沙律、前菜、麵豉湯沙律酸酸的很開胃, 前菜係一隻炸餃子, 外皮脆, 入面既豬肉甜甜地有肉香, 但麵豉湯味道過鹹。刺身賣相很新鮮, 魚類刺身均為厚切, 三文魚有魚香, 近皮位置爽; 油甘魚甘香帶鮮; 帶子肥美鮮甜; 海膽份量雖少, 但入口即溶, 非常鮮甜。當日因甘蝦缺貨, 餐廳以兩隻甜蝦取代, 味道同樣鮮甜。還有一碗暖暖既日本米飯食, 夠飽肚。另外+$15 追加左吉列蟹肉忌廉餅: 外脆內軟, 甜甜軟滑半固體忌廉, 但蟹味唔太突出定食沒有跟飲品, 所以就另外散叫【菠蘿乳酸梳打】HK$58 (可自選含酒精/無酒精)我就揀左無酒精, 乳酸梳打很有汽, 甜中帶微酸, 仲有幾件菠蘿果肉。有支雪條
我就揀左【漁師特選刺身定食】HK$158
定食包括有沙律、前菜、麵豉湯
另外+$15 追加左吉列蟹肉忌廉餅:
外脆內軟, 甜甜軟滑半固體忌廉, 但蟹味唔太突出
定食沒有跟飲品, 所以就另外散叫
【菠蘿乳酸梳打】HK$58 (可自選含酒精/無酒精)
我就揀左無酒精, 乳酸梳打很有汽, 甜中帶微酸, 仲有幾件菠蘿果肉。有支雪條慢慢溶, 慢慢飲到最後, 味道都冇轉淡。