2024-10-23
呢晚我同老公喺太子,我心血來潮好想食意粉,想起酒吧街有幾間餐廳幾有情調,就行過去望吓。.經過呢間 The Site Cafe,我俾佢英倫酒吧裝修風格吸引住,因為我好鍾意英倫style🤩 見到menu有set dinner for two,食物種類幾啱食,平日6:00pm咁早就已經有幾檯食客,心諗應該唔會差掛?就揀咗食呢間。.Set dinner for two 有前菜(3揀2)+ 主菜揀1款 + 意粉揀1款 + 甜品1份 + 飲品2杯,好豐富。前菜我哋揀咗:蟹肉牛油果他他、白酒龍蝦汁藍青口主菜:香草煎羊架拼蘆筍意粉:香煎虎蝦配龍蝦汁意粉甜品:呍呢嗱雪糕配開心果仁及脆餅+ 咖啡汁飲品:橙汁、Mocha.蟹肉牛油果他他 —上層有好多蟹肉,下層牛油果他他有落檸檬汁,酸酸地配牛油果幾夾,再配埋碟面嘅黑醋醬,食落有幾種味但好match!呢碟前菜好有心思。.白酒龍蝦汁藍青口 —呢道菜好有驚喜!因為個白酒龍蝦汁超好味!我第一次食青口會飲晒啲汁😆 我鍾意佢白酒味揮發咗,無酒嘅苦味,個汁好好飲;而藍青口好厚肉,有鮮甜味,配埋龍蝦汁食真係好正。.香草煎羊架拼蘆筍 —羊架好出色!羊肉好嫩滑,有炭燒香味,又有
前菜我哋揀咗:蟹肉牛油果他他、白酒龍蝦汁藍青口
主菜:香草煎羊架拼蘆筍
意粉:香煎虎蝦配龍蝦汁意粉
甜品:呍呢嗱雪糕配開心果仁及脆餅+ 咖啡汁
飲品:橙汁、Mocha
蟹肉牛油果他他 —
白酒龍蝦汁藍青口 —
我鍾意佢白酒味揮發咗,無酒嘅苦味,個汁好好飲;
而藍青口好厚肉,有鮮甜味,配埋龍蝦汁食真係好正。
香草煎羊架拼蘆筍 —
羊架好出色!羊肉好嫩滑,有炭燒香味,又有羊羶味!我好鍾意食羊,覺得啲羊要夠羶先好食😍 出街食羊架,好少會食到有羊羶味,所以呢度嘅羊架真係有驚喜!🤩
碟上有埋黑醋汁及蜜糖芥末醬,沾埋一齊食都好夾。
而伴碟的配菜有蘆筍及車厘茄。蘆筍粗身但好爽口,無渣,亦出奇地好甜,一啲苦澀味都無,好食;
車厘茄好鮮甜多汁;雖然係配菜但一啲都唔求其。
香煎虎蝦配龍蝦汁意粉 —
呢個龍蝦汁好好味,見到醬汁當中有好多細粒蝦肉,應該係落埋蝦肉一齊煮呢個汁,所以個汁有鮮甜味👍🏻
意粉煮到好彈牙,做到掛汁;
而虎蝦有4大隻,煎到好香,好新鮮爽口。
呍呢嗱雪糕配開心果仁及脆餅+ 咖啡汁 —
呢個甜品好出色!我哋以為跟餐嘅甜品都係普通蛋糕仔一件,或普通一球淨雪糕。
估唔到佢呢碟雪糕咁有心思!
呍呢嗱雪糕有開心果仁碎喺面,仲配有4塊脆餅俾你沾雪糕食;更有咖啡汁另上,有得自己落咖啡汁。
呢碟甜品好靚、好味又有滿滿儀式感,我哋食得好滿足😋
橙汁、Mocha —
我杯橙汁唔會太甜太酸,仲有一片心形橙肉,好可愛😆
我老公杯Mocha 好好飲!咖啡及朱古力味都好出,兩者好平衡,唔會太苦或太甜。
好開心搵到間咁出色嘅西餐廳,下次再嚟試埋其他菜式先!😋