2020-06-07 1511 views
埋單每人2千幾的餐廳,得到以下:1. 所謂咸魚白菜原來是兩個細煎堆,其他都是擺設, 雖然有音樂襯托,還是有點失望,以為主廚諗到將這兩樣食材融入菜餚中2. 除了海參配蟹腳這一道菜有驚喜之外,其他菜式的用料一般,想食好材料去高級中菜廳比較優勝,甜品除了個蜜瓜燕窩,其他都係一般3. 五星酒店價錢,食物都幾用心擺盤,逐塊花瓣砌上去。服務表面上幾好,但其實唔係次次都attentive, serve我地個位講野好快,聽不清楚介紹食物配搭,因此服務比不上omakase,又好過一般西餐廳4. open kitchen其實沒什麼睇頭。。大部分時間備餐的廚師學徒都背對住客人,要坐側啲先看到少少擺盤的情況,希望主廚改善下呢個格局5. 炭燒乳鴿是其中一道signature main, 賣相好好,一打開似個花園咁靚,鴿脾特意用了日式炭爐serve, 別出心裁,可惜當每枱都serve緊呢道菜,就搞到似去左燒肉餐廳咁大油煙。Fine dining來說,破壞用餐環境應是大忌6. 酒水方面,自然是收貴你好多,兩杯酒加still water (仲要自動加一瓶水俾我)盛惠一千。總結:欣賞主廚的創意,但性價比低, 試一次就好
埋單每人2千幾的餐廳,得到以下:

總結:欣賞主廚的創意,但性價比低, 試一次就好啦
Celebration
Anniversary