2024-06-06 1801 views
紅島餐廳今日森仔去到佐敦同朋友仔食個快飯!竟然搵到間高質茶餐廳🍴🤣🤣佢好似部份新興嘅茶餐廳🍴一樣,打造貴少少🤏但係食物質素高,同環境舒服嘅感覺。當日我叫左三款食物,都令我幾喜出望外:🥇鐵板牛柳拼鵝肝整個鐵板上,真係好有格調和高級👍🏻👍🏻熱辣辣上枱,香氣撲面😚牛柳肉質鮮嫩可口,搭配濃郁醇厚的鵝肝!兩種高級食材的碰撞,讓人欲罷不能。尤其是鵝肝的口感,入口即溶,滑嫩細膩,完全不輸給任何高檔餐廳。🥈生牛肉湯河生牛肉湯河亦別有一番風味。🙌🏻湯頭清鮮甘甜,沒有半點腥羶味,正!而當中清甜湯底更能帶出生牛肉嘅味道!😍生牛肉香嫩夠味,熟度自由調控!再配上爽滑的河粉🍜,讓人一口接一口停不下來。🥉焗味噌鰹魚汁櫻花🌸蝦雞扒最後的焗味噌鰹魚汁櫻花🌸蝦雞扒同樣出色。鰹魚醬汁濃郁鮮味,想像不到的美味😋而份量之多,焗過的蝦肉和雞扒多到看不見飯。味道👅更加在醬汁帶領下相得益彰。連同櫻花蝦的芳香和香脆口感,提升了整個菜品幾個層次,回味無窮。整體嚟講,紅島冰廳不僅保留了香港茶餐廳獨有的特色,亦有在菜品製作上有新飲創意。無論是對味蕾還是對生活情調的追求,這裡都是一個值得光顧的好去處。
紅島餐廳
今日森仔去到佐敦同朋友仔食個快飯!
竟然搵到間高質茶餐廳🍴🤣🤣

當日我叫左三款食物,都令我幾喜出望外:

🥇鐵板牛柳拼鵝肝

🥈生牛肉湯河
生牛肉湯河亦別有一番風味。🙌🏻
湯頭清鮮甘甜,沒有半點腥羶味,正!
而當中清甜湯底更能帶出生牛肉嘅味道!😍
生牛肉香嫩夠味,熟度自由調控!
再配上爽滑的河粉🍜,讓人一口接一口停不下來。

🥉焗味噌鰹魚汁櫻花🌸蝦雞扒
最後的焗味噌鰹魚汁櫻花🌸蝦雞扒同樣出色。
鰹魚醬汁濃郁鮮味,想像不到的美味😋
而份量之多,焗過的蝦肉和雞扒多到看不見飯。
味道👅更加在醬汁帶領下相得益彰。

• 鐵板牛柳拼鵝肝