2015-03-06
因為朋友A係美國番嚟,所以一定要聚一聚。而朋友B係食素嘅,記起之前係 U-Magazine睇過銅鑼灣有間新開素食店叫悠蔬食好似幾特別,有中式,又有西式野揀。而佢 facebook 又upload咗 dinner menuSend 俾班姊妹睇,大家一致贊成,等我就打去 book位先!7點上到去,間餐廳已經半滿,之後食下食下仲坐滿晒添。可能因為早 book位,有卡位坐!Yeah!餐廳環境好靚,個卡位係天藍色嘅個白色窗花好靚!跟住我地叫咗3個 Set dinner唔記得咗影相,有興趣可上佢哋facebook自己睇!三個前菜好快就嚟咗!D沙律菜好新鮮。粉皮好滑,不過可以多一點麻醬。或者加青瓜,會match過加蘿蔔!湯我哋全部女仔都揀晒竹笙燉百合湯。滋養D麻!唔知點解,唔落肉都咁清甜嘅~好味!飲緊湯嘅時候,嚟咗個芒果牛油果手卷。Waiter哥哥好好咁溫馨提示我們話個手卷要食先,如果唔係塊紫菜會無咁脆。我哋梗係乖乖哋即刻試咗先!好脆!好夠味!完全唔覺得自己食緊素!主菜我哋分別揀咗番茄露筍扁意粉 & 芝士焗意大利飯配日本南瓜!超好食!我們差唔多食哂先記得影相…番茄露筍扁意粉煮得唔會太淋,最怕嗰D淋到
好似幾特別,有中式,又有西式野揀。
7點上到去,間餐廳已經半滿,之後食下食下仲坐滿晒添。
可能因為早 book位,有卡位坐!Yeah!
餐廳環境好靚,個卡位係天藍色嘅
個白色窗花好靚!
唔記得咗影相,有興趣可上佢哋facebook自己睇!
三個前菜好快就嚟咗!
D沙律菜好新鮮。
三個前菜
番茄露筍扁意粉煮得唔會太淋,最怕嗰D淋到一Pat 嘅意大利粉!個番茄汁好香,又唔會太酸。Yummy!
不過我哋幾個一致覺得,都係芝士焗意大利飯配日本南瓜好食D。日本南瓜比一般南瓜真係好味好多。意大利 cross over日本野,又估唔到幾match㗎噃!
主菜
慢磨蘋果雪梨汁
同店長吹下水,先知道原來除咗Ken師傅之外,其他廚師都好勁!佢哋嘅大廚原來之前係功德林做行政總廚。唔怪得D燉湯咁好味啦!同埋佢哋餐廳嘅理念係提倡健康素食。我覺得最好嘅係佢哋無乜用人工製嘅素肉,咁樣真係清新健康好多!
總括而言,呢間素食店真係超水準!最好味係燉湯, risotto, 同芝士蛋糕!完全唔覺得自己食咗素!又好味又健康!下次約人去銅鑼灣,都一定要再嚟!