2012-04-03 155 views
南丫島係本地人假期行山嘅熱門地點之一,逢假日,就逼滿人,相反,其他日子,就顯得水靜鵝飛。話晒小弟都晌裡面生活咗成5年,平日除咗返放工嘅時段外,其餘時間都靜繩繩。老實講,住就非常好住,但交通始終有啲唔方便,買嘢又係選擇有限。行山行到累自不然要休息吓,行到口渴嘅,除咗阿婆豆腐花之外,其實林記涼茶店都係一個值得推介嘅選擇,與其晌士多買水飲,不如晌林記買支健康自家製嘅涼茶。一共有成16款涼茶之多,大路又常見嘅,有酸梅湯、夏枯草、銀菊露、五花茶……等等,較特吃少見嘅,有雪梨雪耳枇杷葉、羅漢果枇杷葉桔餅、雞骨草搭金錢草……等等,幾年嚟都無乜轉過款,當然價錢有別啦。各樣飲品寫晒有咩功效,如:清濕熱、消暑、化痰、解毒、祛肝火、生津止渴,真係各式其式。蘋果桂花茶 $13功效包括養顏、健脾、開胃、消口氣,有無咁靈,真係飲一支相信都唔係話咁快見效,但色澤金黃嘅蘋果桂花茶,飲落感覺幾柔和,桂花味唔係好重,蘋果味比較側重啲,整體會係幽幽香咁,況且屬於少甜,更覺健康!

,與其晌士多買水飲,不如晌林記買支健康自家製嘅涼茶

,真係各式其式。
有乜選擇,一目了然。
所有產品雪住晒,夠冰涼!
蘋果桂花茶 $13

蘋果桂花茶
TakeAway
$13 (Other)
有乜選擇,一目了然。
所有產品雪住晒,夠冰涼!
蘋果桂花茶