價錢平均高了十至二十皮... 已經差不多同鏞記看齊.. .這間店的特色, 就係永遠都會見到啲雞鵝同豬, 做你的食伴...龍記出名的有生腸, 燒肉, 叉燒. 不過後者是比較唔 consistent. 好多時是燒得比較硬. 不過再興都有同一個問題, 但那邊平很多也最少有支鹵水汁俾你任用. 當做 Lubricant 又好, 送飯也可以..燒乳豬併叉燒飯 - $55- 叉燒其實不嬲都不差的, 下面也已經寫過. 不過有時真的比較硬, 或好明顯地燒得不夠. 試過如果遲來的話, 通常最靚的那幾條已經俾人買走咗了 最近真的發現澳門嘅叉燒很好吃... - 乳豬比較帶肥. 但皮脆肉嫩, 都幾好食嘅.- 也要說說那個飯. 是煲得不錯也不會過濕, 不過米香不凸出. 最近去了柴灣新桂香 吃完那個飯後,  先發現原來燒味飯的米飯可以很好吃同勁有米香的, 是一個很重要的環節! 早前真是忽略了這點. 真的越吃越口刁了.. ******************************龍記 我以前真是幾喜歡的. 但近期越來越發現有些其他店我比較鍾意去, 其中一個原因就
價錢平均高了十至二十皮...
已經差不多同鏞記看齊..

燒乳豬併叉燒飯 - $55

- 乳豬比較帶肥. 但皮脆肉嫩, 都幾好食嘅.

龍記 我以前真是幾喜歡的. 但近期越來越發現有些其他店我比較鍾意去, 其中一個原因就是水準會平均一些.
不計酒店級數的餐廳, 要賣百幾二百銀的燒味或用上豬青肉又好, 西班牙日本黑豚又好那些去比, 如果單說普通平民燒味店的'叉燒', 例如 灣仔或北角強記, 柴灣新桂香, 鰂魚涌有運燒味飯店, 澳門嘅好景飯店的炭燒叉燒, 或中環庸記, 會覺得也這裡的命中率高一些!