2018-11-30
手宮生日,本約怡東酒店地下意大利餐廳, 有會員卡有折, lunch約二百幾一set,佢話無景,改來此處。以前畀我感覺好貴,扒房即係大嚿肉, 感覺麻麻地,但今次有改觀。首先要讚個餐包, 熱辣辣,有穀物, 香脆搽埋啲牛油冇得頂, 煙煙韌韌,又唔會好多牛油做。頭盤我揀一個花生蓮藕湯, 好得意,西餐有花生蓮藕湯,花生和蓮藕磨溶加少少忌廉,唔好膩, 味道適中,香滑。法式鴨肉批,好似上海肴肉,不過係鴨肉伴啫喱狀肉汁,外面包著厚牛油皮,室溫感,味道咸咸地,伴紫洋蔥醬,酸青瓜,酸珍珠洋葱及少少沙律菜, 幾豐富蕃茄醬煙肉意大利粉$138, 英文說用傳統番茄醬汁Amatriciana, pancetta煙肉一種,薄片pecorino洋奶芝士,意粉爽及彈,不膩,醬汁不用太多,味道適中。炸魚薯條$148, 餐牌冇寫deep fired, 原先以為煎魚柳伴薯條( 不過英文寫chips唔係寫fries),魚嘅粉皮都好脆好薄好香,金黄色不太燶,魚質唔會太淋,薯條更係我至愛,伴tartar醬,yumiyumi 加$35 甜品 紅酒燉啤梨半肉桂忌廉, 平時我就唔會加錢食甜品, 但一見玉桂( 又係我至愛), 紅酒燉啤梨,
加$35 甜品 紅酒燉啤梨半肉桂忌廉, 平時我就唔會加錢食甜品, 但一見玉桂( 又係我至愛), 紅酒燉啤梨,就好喜歡呀! 紅酒味走咗, 唔係太甜, 忌廉多啲肉桂就好。
係灣仔 一般西餐廳都係此價,或評$10-$20,但無靚景,無咁靚及咁大個包送,所以這裏lunch底,夜晚主菜要幾百蚊呀!