2017-04-22
關注左呢間餐廳好耐,某朋友成日都Post呢間餐廳啲嘢食相出黎開心share,啲海鮮真係好鬼正咁!晏晝嚟開港島區,就約朋友黎試下。出咗天后地鐵站A出口,行幾分鐘就到喇!門面幾大,好易認。原來中午有lunch set,朋友話梗係食lunch set啦...... Um...........頭盤可以揀是日沙律、煙肉雜菜湯或菠菜忌廉湯。我揀左菠菜忌廉湯 - 忌廉湯加入菠菜就唔會太Heavy,感覺健康有營養。將菠菜完全溶入忌廉湯,冇半點菠菜蓉,只有濃郁嘅菠菜味,非常清新,入口幼滑。配上焗得香脆嘅法包,正!個湯都大碗,入面又有兩粒好脆嘅蒜蓉包粒,所以食左一片法包我已經半飽!主菜揀咗炭燒西冷牛扒配香草牛油汁,一上枱我就嘩一聲,真係配合返佢個店名:XXL! 成個木盤好巨型,俾A4紙仲要大好多!真係唔講得笑👀!朋友笑說: 「你個餐好抵食,係一個晚餐SIZE黎!」你錯喇,食左呢份午餐,我夜晚只食到幾條烚菜,佢係我嘅早午晚餐黎。牛扒好大舊,一入口好重嘅炭燒味道,其實睇佢咁深炭燒格紋就已經知。外面燒得微焦,緊緊鎖住肉汁。真係太大份,分左啲俾朋友食。牛扒下仲有堆成山嘅薯條。又粗又大,好好食,但食左好多,仍然有咁
菠菜忌廉湯
炭燒西冷牛扒
其實餐廳個裝修都幾靚幾有品味,門面感覺係高大上: