2022-07-08
生蠔癮起,突然好想蠔一蠔即刻諗起蠔灣,之前已經見到好評如潮,直接由法國蠔場入口生蠔,法國生蠔出名蠔味出眾,唔同地方都有唔同特色,今次一於要食下自選海鮮拼盤,揀咗五款生蠔,加多隻法國膏蟹,外賣自取,有埋保溫袋,服務周到打開保溫袋,黑色包裝包到禮物咁靚,真心驚人仲有多一層包裝,又grand又保障海鮮真係放晒係個鐵盤上,擺盤高級到呢,最爆一刻,我見到有粒電芯,噤入去,原來係燈,係海鮮盤底既藍燈,OMG即刻好似去左酒店/高級蠔吧咁真係無得輸既賣相即刻試蠔,由第一款開始,Tia Maraa Pearl,入口好甜,雖然唔算好大隻,但蠔味超濃,食完成口都係蠔既味道相當好味Special Lambert No.1 ,幾大隻,海水味好重,蠔肉好清甜,同第一款感覺好唔同,但都Krystale No.2,相當甜既味道,好鮮,非常強既After taste第四款Tarbouriech Pinky,高級品種,大大隻,海水味極重,蠔味都濃,有金屬味,個人覺得可加一兩滴檸檬汁,更refreshing最後係傳統法國Gillardeau,好濃好「正宗」既法國蠔味,好Creamy食完咁正既生蠔就到法國膏蟹,先食肉,加埋部
生蠔+膏蟹
Tia Maraa Pearl
Lambert No.1
Krystale
第四款Tarbouriech Pinky,高級品種,大大隻,海水味極重,蠔味都濃,有金屬味,個人覺得可加一兩滴檸檬汁,更refreshing最後係傳統法國Gillardeau,好濃好「正宗」既法國蠔味,好Creamy食完咁正既生蠔就到法國膏蟹,先食肉,加埋部分蟹膏,好濃好正既蟹膏蟹始終肉就無咁多無咁好味,但加返啲膏就正啲,隻鉗都拆到,都算唔錯最後係拆左出嚟既蟹膏,撈好左有好多膏有蟹籽有蟹肉,超超超超爽蟹膏之王,超濃超多超好味,一食難忘真係要食
Tarbouriech(Pinky)
Gilladeau
法國膏蟹(肉)
法國膏蟹(鉗)
法國膏蟹(膏)
總括嚟講,食物質素意外地高,蠔多款又好味,完全估唔到外賣都有依個質素賣相先真係驚人之處,如果慶生節日記念日,真係可以在家驚喜到著燈
#再食真係要試下堂食然後再推介下
#配枝白酒或者Gin Vodka都幾正