其實本身係想食隔離間啡奴嫁🤣🤣但去到見到呢間咁多人排,仲要食完要去睇「想見你」,係台灣既感覺呀😄(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑爆蔥滷肉飯糖心蛋($58)呢個滷肉飯係幾好食,加埋佢俾既炸菜同蔥撈埋一齊口感勁豐富,份量仲要勁大碗,懷疑一個女仔未必食得曬😂🤣對比出面大部分台式餐廳,呢度既滷肉飯既味道應該都算名列前茅🫡藥膳排骨套餐($82)加大紅袍珍珠奶茶($15)呢個見都有好多人叫,隔離枱個女仔飲完都大叫好濃既藥材味呀,岩曬我呢個歲數要養生😂😂味道係好濃既,入面都好多藥材既料係碗底,不過惟一就係碗湯真係唔夠熱🫢🫢最多只可以話佢係暖,咁岩個日天氣唔凍就可以,如果天氣凍會想飲熱辣辣多啲,定係呢啲藥膳既野唔可以好熱🤔🤔粟米芝士蛋餅($36)呢個好味呀,推介推介,極到懷疑隔離枱又係見我地食得咁好味又走去叫一份🤣🤣啲芝士係多到每一啖食成日都係芝士,然後加埋粒粒粟米,口感超級好😍😍花枝丸($34)炸粉算薄,同埋入都有粒粒既墨魚🦑食落都幾野味😝不過如果一個人食曬5粒可能都會比較濟,所以要開心share🤪價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑滷肉飯既價錢就平過藥膳排骨既,但要記得如果叫野飲係另外再加$1

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑

爆蔥滷肉飯糖心蛋($58)

藥膳排骨套餐($82)加大紅袍珍珠奶茶($15)

粟米芝士蛋餅($36)

花枝丸($34)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
滷肉飯既價錢就平過藥膳排骨既,但要記得如果叫野飲係另外再加$15呀🙈🙈雖然感覺都係比以前食台灣野貴左啲啲咁,但係係而家好多餐廳都係$120左右起跳黎講🥹🥹我覺得呢間算係價錢相宜😝😝同埋最緊要份量好夠,男仔去食碗飯份份鐘都食唔曬😂😂

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
佢係之前Beans個鋪位。以前既beans拆分左做台蔡滷肉飯同啡奴,所以係一個超級當眼既位置😎荃灣同荃灣西站行過去都可以,巴士係大河道落又好方便🤩🤩

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
鋪頭唔算大同埋好多人食,所以唔好預坐得好舒服同埋可以慢慢食🤥🤥張枱會好細,如果叫得太多野食會唔夠放🥲🥲我就逼到食飯都要好小心筆,唔係驚撞到隔離,或者撞跌啲野食🥹🥹

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
有時心思思掛住台灣野食,呢間都算唔錯既選擇,特別係佢既滷肉飯都幾有台灣既味道,其他菜式就中規中矩😝價錢都尚可接受,所以間唔中食下都ok架

台蔡滷肉飯 (荃灣)
荃灣海壩街99號地舖
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch