2021-04-12
朋友推薦在太子站附近,有間超抵食又好食嘅中式點心店<熱點>,全日供應新鮮熱辣,即叫即蒸靚靚巧手點心,難得有機會飲夜茶,當然要試下新野啦!!~一睇點心紙,供應嘅點心有好多選擇,蒸點、炸點、蒸飯、燉湯和甜品都有,茗茶每位$4,仲要免收加一,未食都已經覺得好抵。<香煎蓮藕餅 $22>蓮藕餅外面金金黃黃,煎得非常香脆,入面既蓮藕同肉餅爽口又惹味。<蜂巢炸芋角 $23>炸芋角吾係間間酒樓都有,所以係必試之選,呢道嘅炸芋角炸得香脆可口,咬落去好鬆化,有啖啖芋蓉和肉碎,邪惡得來不覺油膩。<原盅煎蛋牛肉飯 $27>牛肉飯份量不少,牛肉餅厚厚的亦夠嫰滑,飯亦夠香夠綿。<熱點蝦餃皇 $29>蝦餃皇非常大隻,而且粒粒都十分晶瑩通透,就連蝦餃皮都又滑又嫩,入面嘅鮮蝦大隻得來,咬落去又爽口又彈牙,絕對係必食之選。<蟹籽燒賣皇 $26>燒賣皇入面有大蝦,又有蟹子和豬肉,入口非常新鮮,蝦肉亦非常彈牙,新鮮出爐,即叫即蒸,入口啖啖肉,非常好味。<鮮蝦韭黃腸 $29>腸粉外皮非常嫩滑,入面嘅鮮蝦肉非常大隻,而
<香煎蓮藕餅 $22>
<蜂巢炸芋角 $23>
<原盅煎蛋牛肉飯 $27>
牛肉飯份量不少,牛肉餅厚厚的亦夠嫰滑,飯亦夠香夠綿。
<熱點蝦餃皇 $29>
<蟹籽燒賣皇 $26>
<鮮蝦韭黃腸 $29>
腸粉外皮非常嫩滑,入面嘅鮮蝦肉非常大隻,而且隻隻都爽口又彈牙,配埋甜豉油一起吃,口感一流。
<雪山叉燒包 $18>
叉燒包上面嘅雪山係微甜嘅味道,入面嘅叉燒餡料充滿住好多叉燒肉,而且叉燒肉嘅蜜汁味道都非常濃郁好味,飽滿嘅叉燒配料,同叉燒餡都醃得非常惹味,外甜內鹹嘅感覺,特別得來又非常好味,絕對值得一試。
<楊枝甘露糕 $23>
楊枝甘露糕入面,有好多西柚肉同芒果肉,口感細滑,亦不會過甜,值得一試。
整體來講,<熱點>呢間點心小店,供應嘅點心選擇非常之多,點心食物全部都係即叫即製,新鮮熱辣,吃得出全部點心食材都用料新鮮,真材實料,上枱碟碟都非常新鮮好味。餐廳環境亦十分企理,有卡位雅座,價格亦十分親民,真心抵食,下次飲夜茶,一定要再來吖!!~