The Food Gallery

Restaurant: The Food Gallery
Terms & Details:
2021-10-04 1672 views
今餐慶祝紀念,無錢食好貴,每人$6百幾自然有點期待,而且我係睇完網紅介紹先來,點知中哂伏,係我食過”最少選擇”同”最細範圍”自助餐廳,我突登畫埋圖俾大家感受下有幾細,好多都食左一啖就放底,只係得凍龍蝦encore過。***海鮮區***當晚竟然無長腳蟹,我見好多人食過都有,伏左。生蠔超咸超瘦,拎一次收手。凍龍蝦正常。凍蝦正常。有螺、青口、小龍蝦但無食過。***魚生及壽司***魚生正常但擺放雜亂,我一點食物師父就好似街市佬叫我”等等”,明顯師父心情唔好。壽司有幾款但唔知擺左幾耐,無食。***熱食***數埋全場只係十碟多少少,而且感覺每碟都好霸位,好多都好唔吸引,蒸水蛋都一大盤。印度咖哩汁自己一碟,凍既。印度薄餅又自己一盤,仲要蓋住焗到林哂。食過泰式炒蝦,又係無人食焗到林哂。有一個蟲草唔知乜湯,正常。其他見到賣相都無食。***面食區***本人無食面,但佢有扇貝同蒸魚,要自己交Spoon等。扇貝來到係鞋口,食一隻放棄。蒸魚來到一樣係勁鞋口冰鮮拎去蒸果隻,一啖就放底。***片皮鴨***隻鴨味道正常,但就唔係片,又唔係斬料咁,亂切。但果塊餅皮出哂事,好似放入櫃擺好耐,乾到無哂水份,仲要口感好粉。*
今餐慶祝紀念,無錢食好貴,
每人$6百幾自然有點期待,而且我係睇完網紅介紹先來,
點知中哂伏,

係我食過”最少選擇”同”最細範圍”自助餐廳,

我突登畫埋圖俾大家感受下有幾細,

好多都食左一啖就放底,只係得凍龍蝦encore過。

***海鮮區***
當晚竟然無長腳蟹,我見好多人食過都有,伏左。
生蠔超咸超瘦,拎一次收手。
凍龍蝦正常。
凍蝦正常。
有螺、青口、小龍蝦但無食過。

***魚生及壽司***
壽司有幾款但唔知擺左幾耐,無食。

***熱食***
數埋全場只係十碟多少少,
而且感覺每碟都好霸位,
好多都好唔吸引,
蒸水蛋都一大盤。
印度咖哩汁自己一碟,凍既。
印度薄餅又自己一盤,仲要蓋住焗到林哂。
食過泰式炒蝦,又係無人食焗到林哂。
有一個蟲草唔知乜湯,正常。
其他見到賣相都無食。

***面食區***
本人無食面,
但佢有扇貝同蒸魚,要自己交Spoon等。
扇貝來到係鞋口,食一隻放棄。
蒸魚來到一樣係勁鞋口冰鮮拎去蒸果隻,一啖就放底。

***片皮鴨***
隻鴨味道正常,但就唔係片,又唔係斬料咁,亂切。

***牛扒***
扒應該係3成左右,我叫師父幫我放串燒果邊燒多DD到5成就好食D,
感覺正常

***串燒***
選擇好少,等幾樣野如腸同雞翼,
浪費哂個大爐。

***乳豬***
呢樣好多人等,
但食左好咸,又係食左一件就放底。

***沙律吧***
我望下就無理過。

***茶水***
咖啡機一部,得expresso,double expresso同americano。
旁邊有兜奶唔知擺左幾耐室溫。
有凍檸茶同橙汁。
有熱水。

***甜品吧***
Haagen Dazs雪榚,但係佢”不”俾你果種,
有朱古力、Vanilla、菠蘿、士多啤梨、仲有D唔知咩味,但無咖啡味
呢類平價大桶雪榚超甜,你唔會食多杯。
有心太軟,食過一般,似濕左既蛋榚,無心。
焦糖燉蛋,完全係凍。
仲有幾款cake但無食。

整體來講,
100分只得30分。

選擇少都算,連整體味道都唔合格,
睇食物質素感覺餐廳無誠意去看待客人,
好多人都明顯對外面食物提不起興趣,望下又返埋位坐,
比起好多酒店Lunch Buffet更差,
甚至令我諗起以前九龍諾富特Novotel $2百幾既Dinner Buffet,
早知平平地食如心酒店算,至少都有70分。

都有優點既,
就係侍應同經理態度好,收碟收得快。
Other Info. : 勁少選擇,範圍超細
2021-09-30
$665 (Dinner)
Celebration
Anniversary