2018-07-05
最近同事食完個好抵食既海鮮餐,介紹我去食,本來我都半信半疑,邊有咁大隻蛤乸隨街跳,$438/2人 可以食足12 樣野?!咁我今晚就同屋企人(4人) 嚟到大圍囍慶食過究竟! 睇下係唔係真係咁抵食!我哋總共叫左2 個2人海鮮餐,落完單無耐香噴噴紅燒乳鴿已經送到嚟! 每人足足有半邊,外面做得香口,肉就做我嫩滑!第一個餸已經喜出望外!其他餸都陸續送到,白灼九節蝦係我隻隻都好大隻同新鮮,每人大約可以食到3 隻,蝦肉鮮甜,彈牙!每個餐都跟一渣飲品,可以揀椰青水,橙汁,竹蔗茅根水等等,我哋就揀左椰青水,唔太甜,都清涼!除左有海鮮食,仲有得飲,跟住送上既係非常鮮甜既海鮮湯!用料十足,有鮮蝦,紅蘿蔔,粟米,蜆。。。等等其實個餐感覺食極都有,跟住嚟既係貝殼類,大大隻既鮑魚,爽口彈牙,又有鋪滿蒜蓉粉絲非常香甜既貴妃蚌!貝殼類又點少得鼓椒炒蜆,炒得惹味,蜆肉又肥美!其實食到呢度,我哋都有d飽, 不過好戲在後頭,足料龍蝦伊麵登場!每人可以食到半隻龍蝦,龍蝦大概有手板咁大,啖啖肉好彈牙!海鮮海鮮,又點會少得海魚呢個重點項目,估唔到4百幾蚊個餐有咁大條龍躉食!肉質嫩滑,味道鮮甜啖啖肉!有魚有蝦又點會少得蟹?我哋有4
貝殼類又點少得鼓椒炒蜆,炒得惹味,蜆肉又肥美!
有魚有蝦又點會少得蟹?我哋有4 個人關係,酒樓送左個xo醬粉絲蟹煲俾我哋,賣相一流,蟹亦多肉有膏!粉絲索晒d蟹汁,好惹味!
好不容易先食到最後兩個菜,呢個金銀蛋時蔬,終於唔係海鮮,估唔到海鮮做得出色,炒菜一樣做得好!
最後仲有炒得有鑊氣既瑤柱蛋白炒飯,飯炒得乾身唔會爛,作為個餐最後既一個總結,今晚真係非常完美!