2016-10-05 473 views
串燒店很多,「川燒」係其中一間我最喜愛既串燒店,雖環境不算舒適,裝修有點舊,但食物充滿誠意。每隔一排就會有少少新野食,唔止係串燒,仲有好多特式小食創意甜品,食物水準高,所以黎過幾次都食唔厭。今次被安排左坐在店子盡頭的小房內,裡面有3張桌,可與朋友安靜聊天。從小房向外拍攝牆上放著一排酒,頗有特式牆上掛畫點餐紙也與木色桌椅襯了色每張桌上放置調味粉讓客人自行加料吃串燒當然要啤啤佢,可試試手工啤酒。黑松露燒腐皮溫泉玉子 $32賣相精美,必點之選,用上腐皮包著溫泉蛋,再加上黑松露和青蔥,頗香濃的。松露雖少但香味濃郁,腐皮有點像豆卜的口感,略嫌溫泉玉子有點太生了,幸好我是個生雞蛋愛好姐,每次吃火鍋必定打隻生雞蛋到碗中lol,不過如溫泉玉子可煮熟點相信一定更美味。鹽燒黑豚肉秋葵卷 $22不錯的配搭,香脆的黑豚肉與嫩滑的秋葵形成強烈的對比,一口包含著兩種不同的口感。黑豚肉燒得很惹味,不咸不淡味道剛好。黃金芝士燒原隻龍蝦 $188點餐紙上印著時價,問問店員就可得知當日價錢,百餘元可吃原隻龍蝦,當然要試試。想不到這個原隻龍蝦真的相當大隻,肉上釀滿了芝士,肉質新鮮彈滑,非常香口,的確吃到停不了秘製醬燒BB豬

從小房向外拍攝
牆上放著一排酒,頗有特式
牆上掛畫
點餐紙也與木色桌椅襯了色
每張桌上放置調味粉讓客人自行加料
吃串燒當然要啤啤佢,可試試手工啤酒。

黑松露燒腐皮溫泉玉子 $32
黑松露燒腐皮溫泉玉子

鹽燒黑豚肉秋葵卷 $22
鹽燒黑豚肉秋葵卷

黑豚肉燒得很惹味,不咸不淡味道剛好。

黃金芝士燒原隻龍蝦 $188
黃金芝士燒原隻龍蝦

秘製醬燒BB豬肋骨 $128
秘製醬燒BB豬肋骨
雖說是BB豬肋骨,但整件有我手掌咁大,豬肋骨雖然食起上黎有啲麻煩,唔似串燒咁一啖咬出黎就攪掂,但勝在醬汁香濃肉質軟滑,麻煩都要食啊。

燒川香麻辣腸 $20
燒川香麻辣腸
第一次叫燒香腸食,但有少少失望,期望會好香口好辣,但結果不麻亦不辣,不太推薦,如想試試香腸的朋友建議可試試其他口味。

秘製醬汁燒花膠 $58
秘製醬汁燒花膠
又一驚喜之作,花膠通常係煲黎食,估唔到燒黎食又別有一番風味,花膠嫩滑,既不韌口又有彈性,encore之選!
2016-08-10
黑松露燒腐皮溫泉玉子