2019-09-04
勁濃蝦味湯底 同男朋友過大海玩,係信德中心等船,去左呢間日式拉麵店食。 餐廳裝修幾舒服,坐位都闊落,同埋就算係小小OPEN KITCHEN,但都冇乜油煙。男友食焦香醬油蝦濃湯拉麵,我食三文魚子蟹肉沙律配柚子汁,再加一個小食唐揚炸雞SHARE。焦香醬油蝦濃湯拉麵焦香醬油好香,加埋個湯底好濃蝦味,紅卜卜好濃香鮮味,仲附上薑俾我地加落湯,加埋薑,有小小辣,令個湯油而不膩,咁配男友話好食,好夠味。麵質偏硬,但勝在有咬口,所以連湯食麵,慢慢咬飲湯,吾錯。三文魚子蟹肉沙律配柚子汁三文魚子配拆好嘅蟹肉係面,底下大大埋沙律菜,配小小柚子汁。三文魚子都新鮮,漲卜卜,鹹鹹地配沙律菜個味岩岩好,蟹肉都算鮮,再配埋甜甜酸酸柚子汁,好FRESH。唐揚炸雞雞係即叫即炸,炸粉不厚,所以食到雞皮脆,肉都OK嫩滑有汁,吱小小檸檬汁,再清新D,吾會好油既感覺。
焦香醬油蝦濃湯拉麵
麵質偏硬,但勝在有咬口,所以連湯食麵,慢慢咬飲湯,吾錯。
三文魚子蟹肉沙律配柚子汁
三文魚子配拆好嘅蟹肉係面,底下大大埋沙律菜,配小小柚子汁。
唐揚炸雞