2017-11-19 139 views
俗語都有話「辛苦搵嚟志在食」,放假食Lunch梗係要對自己好啲、食好啲!之前去九龍城食泰菜,已經有留意一間新開嘅日本料理叫「漁吉」,地點都幾易搵 -- 喺衙前圍道、南角道交界今日12點去到,餐廳啱啱開門;雖然我同朋友坐咗喺近門口位置,但係感覺唔差,可能因為枱與枱之間嘅距離適中,光線又充足,坐得幾舒服。坐好諗住倒杯茶飲,點知個侍應提我:要搖勻先倒出嚟,我再望望枱面上一個溫馨提示,原來個壺入面裝嘅唔係茶,係麵豉湯;雖然倒出嚟嘅湯無任何配料,不過我已經覺得賺咗,因為佢用白麵豉,飲落唔會過濃,我仲飲咗兩碗我叫咗一個北海帆立海老丼,朋友叫咗個漁吉特選丼,另外加多個清酒煮蜆。清酒煮蜆 – 非常有驚喜嘅一個小食!清酒同蔥加埋聞落清香;飲落有酒味但唔會過濃或過咸,有啲似溫清酒;用沙白蜆無沙,煮嘅時間啱啱好,蜆肉鮮嫩;有少量幼薯粉,連湯一齊食,正!北海帆立海老丼 – 先要讚wasabi,唔係用粉沖或者現成擠出嚟嘅wasabi膏係磨出嚟嘅質感,食落唔嗆鼻但香。飯面有半個泰國青檸,我擠咗少少青檸汁落赤蝦同帆立貝。玉子幾甜,食落唔乾帆立貝有兩隻,面輕微燒過,味道唔錯,唔太鍾意食火灸嘅朋友落單前可以同侍應講講。

清酒煮蜆

係磨出嚟嘅質感,食落唔嗆鼻但香
帆立貝有兩隻,面輕微燒過,味道唔錯,唔太鍾意食火灸嘅朋友落單前可以同侍應講講。甜蝦一般,同出面食嘅無太大分別;牡丹蝦大隻,蝦肉爽脆,蝦頭羔鮮甜;
北海帆立海老丼

赤蝦大隻,蝦頭羔香濃;廚師將啲蝦由淡味排到濃味,唔錯。成個飯舖滿蟹子,個飯食到最後一啖都有蟹子,我仲發現有少量三文魚子,咸、香、鮮
漁吉特選丼

下次我可能會試海膽三文魚子丼。

2017-11-15
Type of Meal