2016-05-24 633 views
收到風,以前跟肥肥家族相熟o既日本料理師傅最近喺銅鑼灣一幢食廈出沒。正被醫生嚴管o既大肥爸爸就派小肥同契妹週五先去探路,等過咗我地嗰關佢先同靚靚媽咪出山到訪。師傅正駐守於「勝八鉄板串料理」及「勝八居酒屋」,分別為大廈o既十樓及十一樓,單睇門外大大o既水牌已可感覺到其氣派十足 。XO仔傍晚六點到達,睇完哂兩層不同o既裝修後,覺得十樓充裕o既光線及空間感更廣o既格局比較適合雙親 ,故亦選此為當日用餐之地。圍繞住牆邊o既散座全為絨墊梳化櫈,舒適大方。店子左邊位置原來仲可以間開,變成一間可容納二十多人o既私人房間,似乎喺度開迷你派對都得喎。 木造o既牆身並冇花巧o既裝潢,只係簡單以彩色o既粉筆字喺黑板上寫出時令推介菜式,簡潔企理。其實一入門口已發現餐店現正推廣緊兩款御膳套餐,不過深知唔啱大肥食,故今次亦作好準備散叫。師傅一見到小肥,可真雀躍萬分,仲話幾年冇見,一定要飲返兩杯先,真係客氣 !眼見契妹手指甲上o既花紋咁可愛,其男同事見狀,即特別換上得意趣緻o既黑白小兔酒杯仔黎襯托一番 ,真令二人感到極受歡迎。細佬先同師傅道出當晚o既任務及自己o既愛好,然後就轉交叫餸o既重任俾佢,嘻嘻,
,故亦選此為當日用餐之地。
圍繞住牆邊o既散座全為絨墊梳化櫈,舒適大方。
山花清酒
,真令二人感到極受歡迎。
細佬先同師傅道出當晚o既任務及自己o既愛好,然後就轉交叫餸o既重任俾佢,嘻嘻,瀉完膊就同契妹慢慢享受晚餐
廚師推介之泡菜自家制($28):XO仔雖然唔辣得,不過就好鍾意食泡菜,「勝八」個泡菜有辣勁得黎其調味偏甜而非咸,自家醃製果然「零舍不同」
泡菜自家制
蟹肉多士($68):暖烘烘o既多士底鬆化非常,面層o既蟹肉因撈入咗蟹膏,其質感變得幼嫩潤滑,入口時o既鮮甜味亦更為突出。
蟹肉多士
刺身拼盤($334):記得大肥獨愛顏色偏淡o既魚生,師傅刻意安排咗三味佢以前好少俾我地食o既淺色刺身以拼盤上。
刺身拼盤
小肥就由最陌生o既赤矢柄食起,刺身爽厚彈牙,清香怡人
赤矢柄刺身
如花般皺起o既北寄貝則爽脆甜美。
北寄貝刺身
以竹籤掛起o既槍魷魚形態與烏冬麵條相近,第一眼已覺其皮光肉滑
槍魷魚刺身
槍魷魚本身爽滑煙韌,但當點上旁邊o既海膽醬食,兩者o既鮮味可真係互相輝映
,食後另人精神為之一振。
槍魷魚刺身配海膽醬
見食哂啲槍魷魚之後仲有海膽醬剩,契妹就索性成碟飲埋落肚
,一啲都冇浪費食物架!
海膽醬
薩摩墨魚餅($78):輕輕燒過o既墨魚餅香脆爽口,送酒一流。
薩摩墨魚餅
牛舌炒芽菜($128):主角牛脷爽厚潤澤,芽菜亦好夠爽脆多汁。
牛舌炒芽菜
既然係揀得食十樓「勝八鉄板串料理」,師傅當然亦有準備幾款鐡板料理俾我地試啦!
鵝肝多士($78/件):契妹一埋位已經話要食鵝肝,所以師傅第一味就先滿足咗靚女o既欲望
鵝肝多士
鵝肝皮層薄脆,肝心軟嫩香滑,塗上Balsamic香醋調味,微甜得黎成功減去膩感,就連索盡精華o既多士都
過人,冇得頂呀!
鵝肝多士
廣島燒蠔($58):以煙肉點綴o既蠔隻香濃惹味,而且咬落分外脆口。
廣島燒蠔
泡菜炒蜆($88):蜆隻軟滑肥美,估唔到以泡菜炒煮效果都可以咁鮮甜,配搭新穎得好有驚喜
泡菜炒蜆
黑豚露筍串($48):個人唔多鍾意食露筍,除咗因為佢係綠色之外,其實仲好怕其帶點苦澀o既味道
。哈,師傅好似睇穿細佬口味咁,巧妙地以黑豚肉隱藏咗條露筍,再以白滑o既芝士汁蓋過露筍本身嗰陣澀味,令菜式討好得多
黑豚露筍串
芝士年糕($38):嘻嘻,其實甜品一早已諗好要食芝士年糕;一客兩件,每件同樣外層脆薄乾身,芝士餡心柔軟幼滑,果然冇令二人失望!
芝士年糕
XO仔天生八卦
,正因為咁方才得知相熟o既日本料理師傅自從舊老細移居外地而結束食店後,如今原來已遷往銅鑼灣o既「勝八鉄板串料理」及「勝八居酒屋」。今次喺「勝八鉄板串料理」重遇,多得佢關照,細佬同契妹得以享用一頓豐盛美味o既日本餐,有靚酒飲之餘,仲有VIP獨有o既優惠添,小肥當然係即場訂座,一個星期後再帶埋父母黎幫襯啦
2016-05-20
$500 (Dinner)
泡菜自家制
蟹肉多士