2022-04-21
係香港如果要搵一個點最似台灣夜市既,我一定會揀葵廣!食玩買逛完全聚集係一個商場入面,每一次黎都有好爽既感覺食店又多又似正,但係胃就得一個,唯有等勞蘇食幫手走馬看花一下!(頭盔:食量有限,每間試既款式唔好,盡做)Something Cool,位於Top世界,就係穿過兩邊勁多野食再入去都勁多小店既必到站開業以黎不時都見到Something Cool啲雪糕報道,無辦法唔黎打個卡try try佢小店一間主打雪糕漢堡、炸物小食,即叫即做就係用心揀包>>揀雪糕>>揀配料,然後耐心等候話咁快就見到完成品,勞蘇食推介 —— 朱古力雪糕漢堡賣相吸晴到無得唔相機食先啦,有啲似多啦A夢豆沙包切開一半,中間一大舊雪糕配料係兩旁超好地有手套供應,一啖咬落去,個漢堡包係熱既,配凍既雪糕好正好好味個人覺得朱古力味雪糕幾夾個包,最驚人既係,個漢堡包係勁好食,無聽錯係個包個皮鬆軟得黎夾朱古力醬或其他甜野都好正,實在估唔到,成舊整體非常高質炸雪糕,其實係雪糕加粟米片模仿炸既感覺,好似健康左雪糕配脆粟米片,口感特別,一軟一硬,幾有新鮮感,芝麻雪糕唔算甜,好就好在感覺唔會太有「人造味」,雲呢拿
朱古力雪糕漢堡(配料:朱古力醬+棉花糖)
朱古力雪糕漢堡
炸雪糕,其實係雪糕加粟米片模仿炸既感覺,好似健康左雪糕配脆粟米片,口感特別,一軟一硬,幾有新鮮感,芝麻雪糕唔算甜,好就好在感覺唔會太有「人造味」,雲呢拿幾香,有奶味,會更加夾粟米片同醬,幾好既新意
炸雪糕(芝麻+雲呢拿)
凍完最後食返個Something hot,炸魚薯條,當店員拎出嚟時我驚訝左,條魚大同長到一個點可能影相唔夠震撼,就嚟有前臂咁長,搣開出煙,魚肉係「睇得出既嫩滑」,一食就知,又滑又啖啖肉好爽既感覺,唔會好油,一定要加晒佢俾既檸檬汁,refreshing好多薯條用左粗薯條,味道正常,但個人黎講最鍾意粗薯條,加分
炸魚薯條
炸魚柳
粗薯條
真係要揀既,招牌漢堡真係要食,我係一個去茶餐廳永遠走包對包無興趣既人,都覺得真心正配埋雪糕同醬,要encore的感覺
#服務態度好好好好好好好好
#期待出新野寫勞蘇再食