2023-06-06 1230 views
呢間哥基主題嘅「為食火鍋公司」位於牛頭角,以哥基狗為主題嘅餐廳,裝修好可愛,好似哥基嘅屋企一樣!仲有包廂座位,適合同朋友坐得舒舒服服聚餐。佢哋嘅酸菜魚/雞煲+火鍋套餐真係包羅萬有!非酒精類飲品可以任飲。當點餐之後,店員會送上時令燉湯,今日我就飲咗「蟲草杞子雞湯」,好窩心又滋補。六款餐前小食係無限添加,我唔敢點太多,只係點咗:唐揚脆炸雞、蟹籽沙律同埋甜蕃薯條,因為太多好嘢食,要留肚🤭 新鮮刺身擺盤有驚喜,五款刺身放喺碎冰上面,可保持低溫之餘亦相當精緻。魚生片新鮮彈牙,北寄貝爽口鮮甜,大蝦晶瑩剔透,令人食指大動。我期待嘅雞煲都可以任添,辣度又可以自定,由完全唔辣到大辣都ok。餐廳用咗三黃雞,加入超過20種香料混合而成嘅醬汁,味道好惹味。食完雞煲之後就到打邊爐🍲有四款湯底選擇。我揀咗清清地嘅「櫻桃鮮茄薯仔」嚟試真食材嘅原味道。隨即送上嘅海鮮拼盤有七款,有蟶子、鮑魚、大蝦、蜆、脆肉鯇同埋龍躉片。蟶子質感好嫩滑,肉質鮮甜。鮑魚肉厚味美,有微微彈牙。大蝦有蝦膏,令鮮味更加濃郁。蜆肉質爽滑,無沙。脆肉鯇魚鮮甜又有爽脆嘅口感。龍躉片Q彈有嚼勁,鮮味十足。豐富嘅材料有豈只有海鮮呢?!套餐包括嘅「豪食牛肉

豐富嘅材料有豈只有海鮮呢?!套餐包括嘅「豪食牛肉拼盤」,亦都非常之震撼。拼盤有八款牛肉,每款都有佢獨特嘅風味同埋口感。啲牛肉全部都好嫩滑,肉質非常鮮美,啱啱食落口就可以感受到佢嘅鮮味同香氣。期中美國安格斯牛肉,質地好爽口,肉質鮮嫩;澳洲和牛,肉質更加爽滑,帶有淡淡嘅脂香;日本和牛,肉質細緻,口感極為柔軟,一嚐就可以感受到佢嘅豐富層次。

到最後,仲有多達40款嘅火鍋配料任叫任食,用手機掃QR code 就可以落單,唔使自己行出行入去攞食物。我覺得餐廳絕對係務求要每一位顧客都食稱心滿意,捧腹而回!我當然係其中一位啦😊

時令燉湯
餐前小食