2009-03-05
好耐之前已想食那個蕃薯豆沙餅,但那時經過怕左佢朕油煙味,同埋門面不討好,便閣置了。最近睇番舊雜誌,得知原來此店老闆&老闆娘都係地道北京人,所以簡單的裝潢不足為奇。買走回家吃。我的選擇就跟左雜誌既介紹─牛腩菜飯、北京餡餅,同埋原本志願,蕃薯豆沙餅。牛腩菜飯簡直係食第一啖已停唔到口!白菜新鮮清脆,飯粒粒分明,不油膩。完全唔似出面食,腍而無菜味的爛飯。再講那些牛腩,果然肥瘦均勻,軟腍如煲過湯的豬展肉,件件都食得!加埋兩大件牛筋,份量足夠餸整碟飯!強力推介。北京餡餅雖然皮微脆,但太厚,搞到好似餡唔夠,再者餡唔見得juicy。蕃薯豆沙餅,油係油d,不過彈吓彈吓,凍左依然好軟熟煙韌!只不過,餡內係無蕃薯既,蕃薯係搓左o係皮度。咁都食得出,咪就係因為足料law~所以一定有下次。下次要食餃子─茴香豬肉餃、京芹豬肉餃~
所以一定有下次。下次要食餃子─茴香豬肉餃、京芹豬肉餃~