2016-10-08
做完facial在旺角街頭搵食,去到通菜街見到有車位即泊低。同圍行下,有間泰國野,門面好似幾有「泰味」,岩心水,即入!睇落餐牌有點舊,証明佢地好耐無加價。店內每晚都有兩款優惠:一款限時,天天不同特價食品;另一款係食滿$200加$1換購美食。我地共點左一湯,一肉,一菜,一飯,加$1換椰汁糕。《冬蔭公海鮮湯》用煲仔上,熱辣辣,香氣噗鼻。湯好大煲,分出黎有大概6碗,好多。味道好香,好重香料味,偏辣微酸,十分惹味。我地都好鍾意。《泰式海南雞》佢地係做北泰菜,海南雞同坊間時常食到的海南雞有點唔一樣。佢地既海南雞偏深色,有少少似中式既油雞,配獨特既酸辣醬。雖然同想像中既海南雞有少少出入,但出奇地幾好味。而且肉質好滑,雞肉好肥美,火候剛好,有水準。《馬拉盞炒芥蘭》馬拉盞味重,夠哂重口味,食得出魚香,少少辣。芥蘭吸收哂醬汁,幾入味,但芥蘭本身有少少老,稍為有渣,扣左少少分。《泰式海鮮炒飯》不過不失,無咩驚喜,有點似楊洲炒飯加海鮮,無咩泰式既感覺。但公道一點講,雖然唔太食到泰式,但味道火候係幾好的。整體黎講,都係一碟足料好味既炒飯。飯後的椰汁糕,簡簡單單為飯局添個句號。連埋一杯野飲,兩個人埋單三百蚊,算