2018-08-28
太古坊一帶聚集咗好多日本人開嘅小店,呢間更加係夫妻檔,老闆加藤先生因為太鍾意北海道文化,更加遊歷過北海道179個市町村,可見狂熱程度, 所以特意喺度開一間北海道主題餐廳。餐廳採用日系木色主調,牆上畫咗北海道地圖。仲有老闆夫婦係北海道嘅小點滴,相當sweet!點了個人氣湯咖哩配豚肉($108)定食有熱辣辣既麵豉湯,小食(凍豆腐、薯仔沙律)先呷一口湯咖哩雖說湯咖哩,但沒有一點咖哩成份。而係有香濃嘅雜菜、洋蔥、香草既味道, 伴菜既西蘭花更非常入味,仲有烤香過嘅南瓜片。最後既湯咖哩當然一滴不留,食得乾乾淨淨啦~ 豚肉係腩肉部分,肉質爽滑細膩。湯咖哩既份量唔算多,但白飯可以添加,加上用既係日本產白米,我不禁要多添一碟飯!另一份點咗左口魚西京燒西京燒一般會用黎烹煮白身魚,呢度用上了左口魚,魚油非常豐富,肉質鮮甜。香甜既白味噌,味醂既味道,令魚味更突出。呢個定食配有日本溫泉蛋,將蛋加入白飯中拌勻,蛋黃香濃蛋白滑溜,相當滋味! 餐飲方面,我哋upgrade咗$20 Mango passion fruit iced tea,唔太甜,熱情果味略淡芒果味相當較突出。另一杯點左Haskap soda,即係藍靛
點了個人氣湯咖哩配豚肉($108)
定食有熱辣辣既麵豉湯,小食(凍豆腐、薯仔沙律)
雖說湯咖哩,但沒有一點咖哩成份。
最後既湯咖哩當然一滴不留,食得乾乾淨淨啦~
豚肉係腩肉部分,肉質爽滑細膩。
另一份點咗左口魚西京燒
另一杯點左Haskap soda,即係藍靛果(藍莓既品種),喺日本出產比較多,有豐富花青素,味道甜中帶酸有啲似利賓納嘅味道。