2023-02-20
約咗朋友嚟 AEON STYLE 購物,上網 Search 下附近有乜好嘢食。原來康怡廣場新開咗間「佐賀山田」Shabu Shabu。餐廳主打一人一爐火鍋,而我哋今次揀咗個「北海道未來牛涮涮鍋」,客人可於 90 分鐘內任食未來牛及 11 款精選肉品,另外仲有海鮮、大量火鍋配料,全部都可以任食。湯底點咗日本博多華味鳥雞白湯 (+$15@),湯身呈乳白色,質感順滑,入口濃稠鮮美,甜而不膩,充滿骨膠原。肉類方面,首推當然係北海道未來牛,食落肉質細滑,油脂甘香,而且脂肪分佈好均勻,肉味比起和牛更加濃厚,有入口即溶嘅感覺。牛小排紋理好靚,呈粉嫩色澤,質感滑溜,入口肉香四溢。牛肩胛肉質結實具彈性、而 SRF 和牛亦非常高質,同時具日本和牛油花和美國安格斯牛濃郁肉味,入口啖啖甘香。海鮮有海虎蝦、北海道帆立貝肉、青口同墨魚仔等,全部食材都好新鮮。虎蝦鮮味爽彈、帆立貝肥大肉厚,而墨魚仔亦煙韌有咬口,最啱就係用嚟打邊爐。另外餐廳設有自助放題區,有冷盤小食、沙律、多款唔同種類嘅蔬菜、肉丸、甜品、雪糕及日本明治雪條等供應。前菜小食有味付螺肉、中華沙律、日式八爪魚、胡麻豆腐等,另外仲有紫菜絲、飯素同雞蛋,客人可
餐廳主打一人一爐 火鍋,而我哋今次揀咗個「北海道未來牛涮涮鍋」,客人可於 90 分鐘內任食未來牛及 11 款精選肉品,另外仲有海鮮、大量火鍋配料,全部都可以任食。
另外餐廳設有自助 放題區,有冷盤小食、沙律、多款唔同種類嘅蔬菜、肉丸、甜品、雪糕及日本明治雪條等供應。
前菜小食有味付螺肉、中華沙律、日式八爪魚、胡麻豆腐等,另外仲有紫菜絲、飯素同雞蛋,客人可以自己 DIY 炮製山田紫菜飯。
飲品方面,種類亦非常之多,由果汁、茶飲、汽水,以至咖啡等,應有盡有,以後想食 火鍋放題有多個好地方👍