2019-07-29
今日過左上環探朋友,佢知我鐘意食日本野所以帶我去食呢間蝦湯拉麵店呢間過江龍拉麵店嘅老店係北海道,係首間蝦湯底嘅拉麵舖😲緣屋炸蝦雲吞 $30炸雲吞外型無咩特別,但入口好脆,饀料鹹度適中,蝦肉量十足仲勁彈牙👍🏻👍🏻推介x1和風芝士年糕 $30芝士年糕係我好鐘意嘅小食,味道同平時食到嘅無分別,但有一點好特別:就係年糕底面是香烤的,但四週好似棉花咁軟棉棉的,口感好正😍味噌蝦濃湯拉麵 $78既然係招牌拉麵,我梗係唔執輸叫返碗試下啦!食麵前先試一口湯,嘩!湯底好濃嘅蝦味同味噌好夾,啱晒我口味😆湯汁唔會太稀,可以做到掛麵,配上粗身嘅拉麵,好有口感。而且拉麵好大碗😋三文魚子蟹肉丼 $108出面舖頭嘅配搭通常係三文魚配三文魚子嘅親子丼,三文魚子配拆好嘅蟹肉丼真係第一次見。見到menu張相咁吸引,梗係要食啦!野食一上,原來係定食仲有一碗味噌湯😄三文魚子同蟹肉勁多,滿滿的舖係飯面。魚子鹹鹹地好好味,蟹肉唔似雪場蟹咁甜但鮮味十足,再配埋跟餐的柚子汁,真係好好味🤤🤤🤤推介x2
呢間過江龍拉麵店嘅老店係北海道,係首間蝦湯底嘅拉麵舖😲