2022-11-20
朋友住北角半山豪宅,平時打邊爐都食得特別招積,週末晚上特別招呼我哋去佢平時食開嘅飯堂,火鍋本色,聽講雞煲同牛肉都好正。丹拿道就在地鐵站附近,非常方便,這裏有多款火鍋套餐或者散叫生猛海鮮,價錢合理。本色火鍋店裝潢好高級優雅,有好多特色卡位,光鮮乾淨而且有空間感,大人小朋友都坐得好舒服,雲石枱夠晒大,放滿食物打卡一流。澳洲龍蝦刺身非常吸引眼球的澳洲龍蝦刺身,通常高級刺身,我都只放心喺企理的餐廳享用。餐廳選用澳洲龍蝦,即叫即劏,所以龍蝦鮮味十足,口感加倍有彈性,先吃一片原汁原味,然後試吓點少少刺身豉油或 wasabi 食就更加提升鮮味,一班朋友食啱啱好。澳洲龍蝦刺身好有鮮甜味,鮮味至極!賣相擺盤都好有誠意,新鮮仲配上師傅好刀功夫,味道都有驚喜。湯底:影帝雞煲肥美嫩滑的新鮮雞加入自家秘製麻辣醬汁,配搭新鮮材料製成,令雞件鮮上加鮮,比坊間一般更惹味,雞煲控一定唔可以錯過!極品牛頸脊雞煲之後到火鍋,一開始已經忍唔住要勁食極品牛頸脊,都係非常推薦!色澤鮮艷,厚薄剛剛好,油脂分佈好均勻,口感軟腍有油香,不沾醬汁也很好吃。果然是選用高質素牛頸脊,牛肉食落脂肪較多,所以特別有油花香,入口微彈,肉質柔軟,味
澳洲龍蝦刺身
湯底:影帝雞煲
極品牛頸脊
果然是選用高質素牛頸脊,牛肉食落脂肪較多,所以特別有油花香,入口微彈,肉質柔軟,味道層次豐富。
海鮮拼盤很豐富,冰鎮上枱,好多時令海鮮,慢慢享受海鮮的美味。
生猛大海蝦 :大海蝦扎扎跳非常生猛,即滾即食,海蝦香氣十足,加埋火鍋混製醬汁夠晒惹味。
六頭南非鮑魚 :選用六頭南非鮑魚,都算幾大隻,隻隻都好肥美,活潑生動,肉厚又鮮甜,鮑魚一樣咁彈牙,加上蔥花更香。
游水沙巴龍躉仔:肉質爽脆的游水沙巴龍躉仔,沾滿醬汁惹味,仲食得出游水沙巴龍躉仔的鮮甜,微彈有咬勁。
西班牙黑毛豬
脂肪均勻,肉味夠濃,亦有脂香,份量又夠多,豚肉味道都突出,口感軟腍,食落好正油香。
金牌四寶丸
手工餃子拼盤
鍾意食丸丸餃餃嘅朋友就唔可以錯過呢個金牌四寶丸,味道鹹香,口感爽彈細膩,啖啖濃郁,彈牙爽口。雙拼餃鮮美口感豐富,皮薄餡靚多汁。
田園雜菜籃
田園雜菜籃 好似花籃咁精美,好多不同款式的蔬菜,顏色繽紛,新鮮清甜。
仙草芋圓或黑糖愛玉都好有人氣,食完熱辣辣火鍋,要食甜品涼爽下,唔會好甜。
幾個人平均使費唔使 $400,一於下次再嚟過試吓其他火鍋湯底。