2023-06-06
北角既錦屏街一直有好多小店林立,今次去試villa Villa☺️一到步好快店員已安排左座位。環顧店舖四周,餐廳入面燈光柔和,環境寧靜。牆上掛滿祖雲達斯的球衣同埋紀念品,意甲球迷應該會好鍾意🇮🇹餐牌上大部份食物都有照片,可謂花多繚亂😍經店員既推介,我地揀咗一個期間限定二人套餐,凱撒沙律,另加兩杯飲品✌🏻🛎 $398/2人 期間限定二人套餐👇🏻性價比超高!🛎 法式龍蝦湯+自家製意式香草包店員首先為我哋送上兩碗龍蝦湯同麵包,個麵包好特別🍞應該係用墨魚汁整嘅黑色方包!麵包充滿牛油香,而且十分鬆軟,非常之適合用來點龍蝦湯食🦞龍蝦湯味道濃沃,可以食到用蝦打成的顆粒感~沒有用鹽或過量的奶油去掩蓋本來的味道,正!!!🛎 雙重芝士pizza配煙三文魚除咗餐湯同餐包,二人套餐仲包括兩個主菜同一個小食!double cheese pizza可以免費加一種配料,我哋揀咗煙三文魚👍🏻黑色的薄餅算係薄批,鬆脆又唔會過份飽肚🥰兩種芝士一軟一硬既口感,同埋芝士份量好多,超拉絲🧀pizza上的配料恰到好處,好滿足😝🛎 美國極黑豬配黑松露意大利飯雖然就咁睇相唔係好睇到豬肉嘅份量,但食落會發現原來豬肉份量好多😳基本上啖啖都
🛎 $398/2人 期間限定二人套餐👇🏻
性價比超高!
🛎 法式龍蝦湯+自家製意式香草包
店員首先為我哋送上兩碗龍蝦湯同麵包,個麵包好特別🍞
應該係用墨魚汁整嘅黑色方包!
麵包充滿牛油香,而且十分鬆軟,非常之適合用來點龍蝦湯食🦞
🛎 雙重芝士pizza配煙三文魚
除咗餐湯同餐包,二人套餐仲包括兩個主菜同一個小食!
黑色的薄餅算係薄批,鬆脆又唔會過份飽肚🥰
兩種芝士一軟一硬既口感,同埋芝士份量好多,超拉絲🧀
pizza上的配料恰到好處,好滿足😝
🛎 美國極黑豬配黑松露意大利飯
基本上啖啖都食到豬肉!
這個飯的調味不會很重,恰好與其他菜色,如煙三文魚互相中和~
加上黑松露同蘑菇香味十分濃郁🍄為整個飯既味道加咗唔少分👍🏻
🛎 黃金炒薯條
再來就係黃金薯條🍟
好多時看見其他鹹蛋黃,食物都會令我卻步,因為大多數呢啲食物都會充滿油膩感🙈
但呢個黃金薯條好有驚喜!
睇相已經見到表面十分之乾爽鬆脆,一食就停唔到口🤤
唔會太油膩,同埋調味適中,唔太鹹💯
最重要既係鹹蛋黃均勻地鋪滿薯條表面,每一啖都可以享受”黃金”的滋味☺️
🛎 $58 凱撒沙律
凱撒沙律用了最傳統的做法,完條的羅馬生菜配搭了煙肉粒,加上大片的煙三文魚和火腿,好足料,非常清新開胃!
🛎 $38 分子泡沫乳酸 - 白桃乳酸特飲
飲品方面,朋友嗌左白桃乳酸梳打,杯上放了一大嚿蘑菇雲形狀的汽水泡沫,十分之適合女士打卡📸
🛎 $55 本地啤酒 - 蘋果西打
我就叫咗一個apple cider🍎
對比其他apple cider,我幾鍾意呢個品牌嘅出品,因為佢冇其他品牌嘅苦澀味,味道亦較為清新,對於夏天嚟講可以話係適合不過🍹
🛎 $42 70%朱古力撻
食到最後,我同朋友兩個人已經超飽🤪
但我地都擁有一個甜品胃🤣🤣🤣
忍唔住叫咗個朱古力撻黎試
呢個朱古力卡上面嘅慕絲十分輕盈柔滑~撻本身亦十分鬆軟,個人認為係一種較為輕型嘅甜品🫶🏻
🌐 環境/服務
整體嚟講,我對呢間餐廳嘅印象就係食物質素頗高,而且價錢十分實惠,尤其是考慮到分量之大,同埋餐廳上菜速度好快,店員服務好好,係值得再訪嘅餐廳!