2023-02-01
見呢間小cafe佐敦同火炭都有分店,今次就去咗北角店。位於北角匯附近,位置唔算顯眼,主打手工意粉。Menu上已經稍作介紹,意粉係每日店內新鮮製造嘅✨Lunch的話會送餐湯或者沙律~-🎈黑虎蝦細扁麵 ($168)上網見唔少人都係食呢款!味道好rich,蝦味濃郁。意粉有手工意粉個種空氣感,仲好掛汁~ 推薦指數: 8/10-🎈青醬沙白蜆幼扁麵 ($118)我自己好中意pesto嘅香氣,所以對我嚟講最中意呢款意粉。蜆圍滿碟邊,睇落好豐富😛推薦指數: 8/10-🎈慢煮牛肋肉肉醬寬帶麵 ($168)呢一款麵同上面兩款唔同,形狀比較粗扁少少。相對上就唔會咁有空氣感,但就食到個煙韌嘅口感。而肉醬嘅牛肉味好重,友人表示幾好食👍推薦指數: 7.5/10-🎈牛肝菌雜菌寬帶麵 ($118)麵同上面一款一樣,都係粗扁嘅麵條。不過呢款會相對肉醬比較creamy少少。推薦指數: 7.5/10-🎈粟子冧酒蛋糕 ($75)平日lunchtime去好多款甜品都冇🥲 冧酒嘅味道唔明顯,突出嘅係粟子淡淡嘅甜味。唔太甜幾好食,不過性價比唔算高。推薦指數: 7/10-🎀總括而言🎀👉食物:意粉麵質唔錯,可以一試👉服務:正常👉環境:
Lunch的話會送餐湯或者沙律~
🎈黑虎蝦細扁麵 ($168)
推薦指數: 8/10
🎈青醬沙白蜆幼扁麵 ($118)
推薦指數: 8/10
🎈慢煮牛肋肉肉醬寬帶麵 ($168)
呢一款麵同上面兩款唔同,形狀比較粗扁少少。相對上就唔會咁有空氣感,但就食到個煙韌嘅口感。 而肉醬嘅牛肉味好重,友人表示幾好食👍
推薦指數: 7.5/10
🎈牛肝菌雜菌寬帶麵 ($118)
推薦指數: 7.5/10
🎈粟子冧酒蛋糕 ($75)
平日lunchtime去好多款甜品都冇🥲
推薦指數: 7/10
🎀總括而言🎀
👉食物:意粉麵質唔錯,可以一試
👉服務:正常
👉環境:位置唔多,坐得唔算鬆動。不過會坐低傾吓計嘅都ok!
🎀其他小資訊🎀
👉訂位:Openrice online booking