2024-10-04
呢排做嘢做到太攰,決定黎「鮨宏」食個高級Omakase補償返自己。約左7點,到店已經有一枱德國遊客享受緊美食,原來店主為左就佢地時間特格早左開鋪,真係好好人。見佢地不停咁稱讚啲美食好好味,未食就已經食指大動了。一坐服務人會好貼心哋送上熱毛巾俾大家摸下手。跟住就開始開盲盒(美食)。先上開胃菜「松葉蟹蓋」,拆左嘅蟹肉加美味蟹膏,非常有驚喜。再加一客冷盤「櫻煮八爪魚」,超入味肉地超嫩,佢令我對八爪魚改晒觀。「茶碗蒸」:面頭有新鮮魚子,底部仲有鮑魚同帶子,絕對唔只蒸蛋咁簡單!「兵庫室津真蠔」:大大只靚蠔,加上自製配料,唔使出面食咁自己加檸檬,入口味道鮮甜,讚!「日本北海道白粟米」:直接生食嘅栗米,第一次食未煮過嘅票米,估唔到咁爽甜多汁,簡直係甜品。店主介紹話一年只有兩三月當造,唔係隨時食到架!壽司有8貫分別係:池魚王、赤貝、油甘魚、牡丹蝦、北海道活帶子、中拖羅、大拖羅,再同埋海膽,全部都食行出係頂級嘅材料,加上店主嘅自家特色調味,全部都好想再encore。最特別係「燒鰻魚」,真係即烤即食,無骨,脆皮包住鮮嫩可口嘅鰻魚肉。海膽更加唔使講,大大份超新鮮,味道濃郁甘香。「玉子燒」個樣好精緻,睇落似啫